Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Agnieszka Paciorek 01.09.2011

Dlaczego nie ma kawy w saszetkach?

Skoro herbata liściasta smakuje tak samo dobrze jak ta zaparzona z torebki, czemu więc kawa nie występuje w tej drugiej formie? Sprawę badaliśmy w Czwórce.
zdjęcie ilustracyjnezdjęcie ilustracyjnesxc.hu

Wszystkiemu winien jest sposób zaparzania się kawy.

Jak tłumaczy Tomasz Obracaj z firmy Apro Trade. Akademia Kawy, sam kontakt kawy z wodą nie powoduje jej zaparzenia. – Tak jest w przypadku herbaty, która naciągając wodę, robi esencję – tłumaczy.

Kawa musi być jednak "spenetrowana" przez wodę, aby się zaparzyła i nie smakowała jak przysłowiowa "lura".

Jak zdradza Tomasz Obracaj, kawa w torebkach istnieje i wygląda identycznie jak saszetka z herbatą. – Taka kawa nadaje się jednak tylko do automatów ciśnieniowych – tłumaczy. W warunkach domowych zwykle nie posiadamy takiego typu sprzętu, dlatego nie jest ona sprzedawana indywidualnym konsumentom.

Więcej o kawie dowiesz się słuchając audycji "W cztery oczy".

ap