Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Bartosz Chmielewski 25.01.2012

Miód dodawaj do letniej herbaty

Okazuje się, iż jeden ze starych domowych sposobów zabezpieczania się przed przeziębieniem ma błędną recepturę.

Gorący kubek mleka lub herbaty z miodem to mikstura, którą od pokoleń babcie i mamy raczą swoje pociechy chcąc uchronić je przed chorobą. Niestety okazuje się, iż wysoka temperatura napoju nie wpływa pozytywnie na zalety pszczelego złota.

- W temperaturze powyżej 40 stopni miód traci swoje właściwości zdrowotne ponieważ wysoka temperatura powoduje denaturacje, czyli uszkodzenie enzymów, które mają właściwości prozdrowotne - mówiła w Czwórce Aleksandra Kubacka z poradni "Mój Dietetyk".

Tymczasem lista pozytywnych właściwości miodu, które tracimy przez dodanie go do kubka z gorącą herbatą jest naprawdę długa: - Miód działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, podnosi odporność naszego organizmu, jest również stosowany w przypadkach wrzodów żołądka, zapalenia i nieżytów żołądka oraz może być stosowany jako jeden ze środków działających przeciwalergicznie - wymieniała rozmówczyni Błażeja Prośniewskiego.

Dlatego też wszystkim, którzy chcieliby skorzystać z prozdrowotnych zalet miodu zalecamy dodawanie go do nieco wystudzonych napojów, a najlepiej do letniego mleka z czosnkiem. Więcej na ten temat w dźwięku w boksie "Posłuchaj".

bch