Gorący kubek mleka lub herbaty z miodem to mikstura, którą od pokoleń babcie i mamy raczą swoje pociechy chcąc uchronić je przed chorobą. Niestety okazuje się, iż wysoka temperatura napoju nie wpływa pozytywnie na zalety pszczelego złota.
- W temperaturze powyżej 40 stopni miód traci swoje właściwości zdrowotne ponieważ wysoka temperatura powoduje denaturacje, czyli uszkodzenie enzymów, które mają właściwości prozdrowotne - mówiła w Czwórce Aleksandra Kubacka z poradni "Mój Dietetyk".
Tymczasem lista pozytywnych właściwości miodu, które tracimy przez dodanie go do kubka z gorącą herbatą jest naprawdę długa: - Miód działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, podnosi odporność naszego organizmu, jest również stosowany w przypadkach wrzodów żołądka, zapalenia i nieżytów żołądka oraz może być stosowany jako jeden ze środków działających przeciwalergicznie - wymieniała rozmówczyni Błażeja Prośniewskiego.
Dlatego też wszystkim, którzy chcieliby skorzystać z prozdrowotnych zalet miodu zalecamy dodawanie go do nieco wystudzonych napojów, a najlepiej do letniego mleka z czosnkiem. Więcej na ten temat w dźwięku w boksie "Posłuchaj".
bch