- Pierwsza informacja o używaniu korków pochodzi z XVI wieku. Bardzo długo istniał problem, jak korkować butelki - mówi Piotr Zarzecki z Muzeum Techniki. - Oczywiście zatykano butelki szmatami albo używano korków z wapienia - jednak te się nie sprawdzały - dodaje.
Gdy pojawił się, znany wszystkim korek, szybko podbił całą Europę, spowodował też wynalezienie szampana. - Francuski zakonnik o nazwisku Dom Perignon odkrył, iż jeśli niektóre gatunki winogron szczelnie zakorkujemy w butelce, to w okresie fermentacji powstają bąbelki - opowiada Zarzecki.
Dziś wielu z nas sięgnie po butelkę szampana albo chociaż wina musującego. Jak przedłużyć żywot bąbelków w otwartej butelce w Czwórce radzi Michał Stępień, sommelier. -Ważne by dobrze zaopiekować się szampanem. Przede wszystkim chodzi o to by ponownie zakorkować butelkę. Możemy do tego użyć oryginalnego korka (w najgorszym razie) lub korka uniwersalnego lub specjalnej pompki - radzi. Sławna już łyżeczka, wetknięta w szyjkę butelki szampana raczej nie da rady powstrzymać uciekających bąbelków.
Więcej o korkach, szampanach i bąbelkach dowiesz się słuchając załączonego cyklu "Spytaj redaktora" w audycji "W cztery oczy".
(pj)