Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Paulina Jakubowska 31.12.2012

Co było pierwsze: korek czy szampan?

Szampana najlepiej wypić od razu, wtedy mamy gwarancję, że bąbelki nie uciekną. Ale jeśli chcemy dłużej przechować cenny trunek może przydać nam się łyżeczka lub korek.
Co było pierwsze: korek czy szampan?Glow Images/East News

- Pierwsza informacja o używaniu korków pochodzi z XVI wieku. Bardzo długo istniał problem, jak korkować butelki - mówi Piotr Zarzecki z Muzeum Techniki. - Oczywiście zatykano butelki szmatami albo używano korków z wapienia - jednak te się nie sprawdzały - dodaje.

Gdy pojawił się, znany wszystkim korek, szybko podbił całą Europę, spowodował też wynalezienie szampana. - Francuski zakonnik o nazwisku Dom Perignon odkrył, iż jeśli niektóre gatunki winogron szczelnie zakorkujemy w butelce, to w okresie fermentacji powstają bąbelki - opowiada Zarzecki.

Dziś wielu z nas sięgnie po butelkę szampana albo chociaż wina musującego. Jak przedłużyć żywot bąbelków w otwartej butelce w Czwórce radzi Michał Stępień, sommelier. -Ważne by dobrze zaopiekować się szampanem. Przede wszystkim chodzi o to by ponownie zakorkować butelkę. Możemy do tego użyć oryginalnego korka (w najgorszym razie) lub korka uniwersalnego lub specjalnej pompki - radzi. Sławna już łyżeczka, wetknięta w szyjkę butelki szampana raczej nie da rady powstrzymać uciekających bąbelków.

Więcej o korkach, szampanach i bąbelkach dowiesz się słuchając załączonego cyklu "Spytaj redaktora" w audycji "W cztery oczy".

(pj)

tagi: Europa