Przyczyny to przede wszystkim pojawienie się Afrykańskiego Pomoru Świń (ASF) na terenie Polski i embargo rosyjskie na eksport żywności z krajów UE. W Polsce mamy kryzys, a jak wygląda sytuacja w innych krajach UE?
- Zupełnie inaczej mają się rynki Europy Zachodniej, chociażby Hiszpanii, Niemiec czy Danii, a zupełnie inaczej ta sytuacja wygląda w Polsce – podkreśla Justyna Niemczuk z zakładów mięsnych Łmeat-Łuków.
Niższa cena wygrywa
Dlaczego Hiszpanie czy Niemcy tak dobrze sobie radzą na pozaeuropejskich rynkach?
- Konkurencyjność cenowa sprawia, że my jako producent wieprzowiny mamy dużą trudność w eksporcie. Zarówno Hiszpania, Dania, jak i Niemcy potrafią zaproponować mięso wieprzowe w dużo atrakcyjniejszych cenach – przyznaje ekspertka.
Potrzebujemy nowych rynków
Co umożliwiłoby polskim producentom mięsa wieprzowego i jego przetworów na powrót na światowe rynki, a tym samym poprawienie sytuacji na rynku krajowym?
- Przede wszystkim negocjacje świadectw zdrowia na rynki, które w tej chwili mamy zamknięte, czyli Korea, Japonia i Chiny. Nadal cały kraj jest zablokowany pod względem eksportu mięsa wieprzowego, a nie tylko ten mały zamknięty region, gdzie zostały odnotowane przypadki ASF – dodaje.
Negocjacje w tej sprawie trwają, ale niestety trudno dziś powiedzieć kiedy i jaki będzie ich finał.
Elżbieta Mamos, abo