Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Jarosław Krawędkowski 25.04.2019

Jakie perspektywy hodowla bydła ras mięsnych w Polsce?

Polska jest czołowym producentem i eksporterem wołowiny w Europie. Rocznie sprzedajemy jej za granicę  około 500 tysięcy ton, czyli prawie 90 % produkcji.
Posłuchaj
  • O perspektywach hodowli bydła ras mięsnych w Polsce, mówił w radiowej Jedynce Jacek Zarzecki - prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. /Dariusz Kwiatkowski, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/.

− Nasi hodowcy konkurują na rynkach zagranicznych ceną i jakością. W Polsce hodowanych jest kilka ras mięsnych bydła, wyjaśnia Jacek Zarzecki - prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

Jak wynika z szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w ubiegłym roku spożycie wołowiny, w przeliczeniu na statystycznego mieszkańca Polski wyniosło 3,3 kg .W krajach starej Unii było to od 10 do 11 kilogramów.

Dariusz Kwiatkowski, jk