Jedynka
Urszula Tokarska
30.05.2012
Kiedy polskie mięso pojedzie do Chin
Zakończyły się kontrole weterynaryjne specjalistów z Chin w polskich zakładach mięsnych.
Zdjęcie ilustracyjnesxc.hu
Posłuchaj
-
Kiedy polskie mięso pojedzie do Chin
-
Serwis informacyjny
-
Łączył tradycję z nowoczesnością
-
Niezaorane rzepaki nie całkiem stracone
-
Mniej pracy - więcej pieniędzy
-
Co zyskują firmy współpracujące z klastrami
-
"Z gruntu zła ustawa"
Kiedy polskie mięso pojedzie do Chin
W audycji ponadto:
- Serwis informacyjny.
- Łączył tradycję z nowoczesnością - likwidowany Zespół Szkół Rolniczych w Turkowicach w Zamojskiem, był przez ponad 50 lat centrum kultury i oświaty nie tylko dla swojej wsi, wykształcił kilka tysięcy rolników. Odbędzie się tam zjazd absolwentów z całej Polski.
- Niezaorane rzepaki nie całkiem stracone - doświadczenia wielkopolskich rolników, którzy nie zdecydowali się zaorać rzekomo wymarzniętych rzepaków i teraz cieszą się ze swojej decyzji.
- Mniej pracy - więcej pieniędzy, czyli coraz więcej rolników przestawia się z produkcji mleka na hodowlę bydła opasowego.
- Co zyskują firmy współpracujące z klastrami?
- "Z gruntu zła ustawa" - państwo zabiera ziemię towarowym dzierżawcom rolnym, co w związku z tym postanowiono podczas konferencji Federacji Związków Pracodawców, Dzierżawców i Właścicieli Rolnych.
Prowadząca: Teresa Martyka