Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Urszula Tokarska 30.05.2012

Kiedy polskie mięso pojedzie do Chin

Zakończyły się kontrole weterynaryjne specjalistów z Chin w polskich zakładach mięsnych.
Zdjęcie ilustracyjneZdjęcie ilustracyjnesxc.hu
Posłuchaj
  • Kiedy polskie mięso pojedzie do Chin
  • Serwis informacyjny
  • Łączył tradycję z nowoczesnością
  • Niezaorane rzepaki nie całkiem stracone
  • Mniej pracy - więcej pieniędzy
  • Co zyskują firmy współpracujące z klastrami
  • "Z gruntu zła ustawa"

Kiedy polskie mięso pojedzie do Chin

W audycji ponadto:

- Serwis informacyjny.
- Łączył tradycję z nowoczesnością - likwidowany Zespół Szkół Rolniczych w Turkowicach w Zamojskiem, był przez ponad 50 lat centrum kultury i oświaty nie tylko dla swojej wsi, wykształcił kilka tysięcy rolników. Odbędzie się tam zjazd absolwentów z całej Polski.
- Niezaorane rzepaki nie całkiem stracone - doświadczenia wielkopolskich rolników, którzy nie zdecydowali się zaorać rzekomo wymarzniętych rzepaków i teraz cieszą się ze swojej decyzji.
- Mniej pracy - więcej pieniędzy, czyli coraz więcej rolników przestawia się z produkcji mleka na hodowlę bydła opasowego.
- Co zyskują firmy współpracujące z klastrami?
- "Z gruntu zła ustawa" - państwo zabiera ziemię towarowym dzierżawcom rolnym, co w związku z tym postanowiono podczas konferencji Federacji Związków Pracodawców, Dzierżawców i Właścicieli Rolnych.

Prowadząca: Teresa Martyka