Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PAP
Agnieszka Kamińska 24.08.2011

Mięso na Białorusi drogie, wyjechało do Rosji

Białoruska prasa pisze, że ceny mięsa rosną. W sklepach i tak go nie ma, bo producenci wolą go sprzedać drożej w Rosji. Według mediów władze chcą rozwiązać ten problem metodami administracyjnymi i grafikiem.
Mięso na Białorusi drogie, wyjechało do Rosjifot. east news

"Komsomolskaja Prawda w Biełorusii" podkreśla, że ceny na wieprzowinę podniesiono po raz drugi w miesiącu. W dodatku o 10 proc. wzrosły ceny, po jakich sklepy kupują mięso od producentów – zauważa gazeta, dodając, że to spowoduje kolejną podwyżkę.

W opinii cytowanego przez gazetę Kazimira Ramanouskiego, byłego doradcy ministra rolnictwa, "problem rozwiąże się wtedy, gdy ceny na Białorusi i w Rosji będą mniej więcej jednakowe (...). Po to, by z mięsem nie było problemów, trzeba podnieść na nie ceny dwukrotnie" - uważa Ramanouski.

Opłaca się sprzedaż w Rosji

Główny dziennik państwowy "SB. Biełaruś Siegodnia" przyznaje, że dostawy do Rosji (...) są dla zakładów o wiele korzystniejsze" i ten eksport kompensuje producentom straty na rynku wewnętrznym.

Jak wyjaśnia, by rozwiązać ten problem, organy administracji lokalnej (komitety wykonawcze) biorą dostawy mięsa do sieci handlowej "pod ścisłą kontrolę". Powstanie grafik, według którego do końca roku wyznaczone będą ilości mięsa, które trafić mają do magazynów oraz sieci sprzedaży.

Ekonomista z Narodowej Akademii Nauk Białorusi Alaksiej Meleszczeni zauważa w komentarzu dla gazety, że problem rozwiąże się z czasem sam, bo ceny i dochody w jego ocenie zrównają się z tymi z Rosji.

agkm