Biożywność

Data publikacji: 15.06.2011 22:05
Ostatnia aktualizacja: 15.06.2011 22:05
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
, Autor - Glow Images

POSŁUCHAJ

Biożywność

Innowacyjne projekty związane z przemysłem spożywczym.

O nowej żywność bioaktywnej i jej zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych opowiadają prof. Józef Korczak, prof. Włodzimierz Grajek i prof. Janusz Czapski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, którzy prowadzą na ten temat projekt badawczy.

Jego celem jest opracowanie innowacyjnej technologii produkcji linii produktów spożywczych ograniczających zachorowalność na choroby cywilizacyjne, w tym na choroby sercowo-naczyniowe, otyłość, cukrzycę i anemię. Wzbogaci to ofertę rynkową i eksportową polskiego przemysłu spożywczego i zwiększy jego międzynarodową konkurencyjność.

O projekcie dotyczącym "biożywności” i innowacyjnych, funkcjonalnych produktach pochodzenia zwierzęcego opowiadają naukowcy z Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu: prof. Jarosław Horbańczuk i dr Tadeusz Blicharski.

Celem bezpośrednim projektu "Biożywność" jest kompleksowe opracowanie technologii wytwarzania produktów (surowców i przetworów) spożywczych pochodzenia zwierzęcego o optymalnej wartości odżywczej i prozdrowotnej, spełniających kryteria żywności funkcjonalnej. Projekt uwzględnia precyzyjne powiązanie ogniw w całym łańcuchu żywnościowym od "pola do stołu" oraz ekonomikę produkcji.

Aby wysłuchać audycji Katarzyny Kobyleckiej, wystarczy wybrać dźwięk "Biożywność" w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.

cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.