O nowej żywność bioaktywnej i jej zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych opowiadają prof. Józef Korczak, prof. Włodzimierz Grajek i prof. Janusz Czapski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, którzy prowadzą na ten temat projekt badawczy.
Jego celem jest opracowanie innowacyjnej technologii produkcji linii produktów spożywczych ograniczających zachorowalność na choroby cywilizacyjne, w tym na choroby sercowo-naczyniowe, otyłość, cukrzycę i anemię. Wzbogaci to ofertę rynkową i eksportową polskiego przemysłu spożywczego i zwiększy jego międzynarodową konkurencyjność.
O projekcie dotyczącym "biożywności” i innowacyjnych, funkcjonalnych produktach pochodzenia zwierzęcego opowiadają naukowcy z Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu: prof. Jarosław Horbańczuk i dr Tadeusz Blicharski.
Celem bezpośrednim projektu "Biożywność" jest kompleksowe opracowanie technologii wytwarzania produktów (surowców i przetworów) spożywczych pochodzenia zwierzęcego o optymalnej wartości odżywczej i prozdrowotnej, spełniających kryteria żywności funkcjonalnej. Projekt uwzględnia precyzyjne powiązanie ogniw w całym łańcuchu żywnościowym od "pola do stołu" oraz ekonomikę produkcji.
Aby wysłuchać audycji Katarzyny Kobyleckiej, wystarczy wybrać dźwięk "Biożywność" w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.
Biożywność - Jedynka - polskieradio.pl