Sezon na nowalijki rozpoczyna się wczesną wiosną, czyli na początku marca. Z każdym kolejnym dniem warzyw powinno przybywać. Ten rok jest jednak inny. Nowalijek jest zauważalnie mniej, a ich jakość często pozostawia wiele do życzenia. Wszystkiemu winna pogoda.
– Nowalijki oczekują na słońce, na ciepło. (…) Natomiast ta pogoda, czyli niska temperatura, powoduje, że ten okres startu jest troszeczkę opóźniony w stosunku do normalnych lat – mówi w "Sygnałach dnia" Józef Sułkowski, wiceprezes Spółdzielni Ogrodniczej "Ziemi Sądeckiej".
Wobec niedoboru nowalijek, na targach przeważają warzywa pochodzące z upraw szklarniowych – charakteryzujące się nie tylko gorszym smakiem, ale przede wszystkim słabszą jakością. Winę ponosi za to duża ilość środków chemicznych stosowanych w uprawie warzyw. – One są na pewno intensywnie nawożone, zwykle azotem – wyjaśnia na antenie Programu 1 Polskiego Radia dietetyk, Ewa Chojnacka.
W tej sytuacji zdecydowanie zdrowiej wybierać warzywa rosnące nad powierzchnią ziemi. - Szczypiorek, koperek, liście botwinki. I po nie sięgałabym w pierwszej kolejności – radzi Chojnacka i dodaje że warzywa korzeniowe nie są całkowicie zakazane, ale przy ich wyborze należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. – Trzeba zwrócić uwagę na ich wygląd, trzeba je porządnie umyć i po prostu dotknąć przed zakupem – mówi dietetyk.
Warzywa w cenie
Aura ma wpływ nie tylko na jakość oferowanych na targach produktów, ale również na ich cenę. Eksperci prognozują jednak, że wystarczy kilka słonecznych dni, by sytuacja uległa zmianie. – Kiedy nastąpi ocieplenie, zapewne nowalijki będą nam szybko tanieć. (…) Na tę porę nie mamy tyle podaży, żeby ceny nowalijek były zdecydowanie niższe – tłumaczy gość audycji, Józef Sułkowski.
Coraz częściej decydujemy się więc na własne uprawy w przydomowych ogródkach. To nie tylko oszczędność pieniędzy, ale przede wszystkim inwestycja we własne zdrowie. Warzywa uprawiane na słońcu, w sposób naturalny, mają więcej właściwości odżywczych. - Dlatego warto wybierać nowalijki polskie, które znamy od dawna, co nasze babcie miały w ogródkach od zawsze – mówi Ewa Chojnacka.
Czytaj także:
W oczekiwaniu lata
Dbając o obecność nowalijek w diecie, powinniśmy mieć świadomość, że z nadejściem lata wybór zarówno warzyw jak i owoców będzie zdecydowanie większy. – Jak i roślinom, tak i ludziom jest potrzebne słońce. (…) Im więcej natury w produkcie, tym więcej smakowitości w owocach i warzywach – podsumowuje w "Sygnałach dnia" Józef Sułkowski.
Tytuł audycji: Sygnały dnia
Prowadzący: Daniel Wydrych
Materiał: Monika Chrobak
Data emisji: 15.04.2021
Godzina emisji: 7.40
mg/kh
Pogoda ma wpływ na jakość nowalijek? "Roślinom potrzebne jest słońce" - Jedynka - polskieradio.pl