Jest też istotnym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób degeneracyjnych układu nerwowego w tym m.in. mikrouszkodzeń mózgu oraz otępienia-demencji, skutkującej obniżeniem sprawności intelektualnej i umysłowej. Udowodniono również, że nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego, udarów mózgu, zawałów serca, kamicy nerkowej, osteoporozy czy raka żołądka.
W Światowym Tygodniu Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli podpowiemy, w których grupach produktów jest najwięcej soli i czy można ją zastąpić solą dietetyczną. Dowiemy się też dlaczego sól używana jest w tak dużych ilościach w produkcji żywności: czy to wymóg technologii produkcji, czy potrzeba stworzenia produktów o bardzo długim terminie przydatności do spożycia.
Gośćmi audycji będą eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia: dr Katrzyna Stoś, dr Anna Wojtasik i lekarz dr Agnieszka Jarosz, a także Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Produkcji Żywności.
Na program z cyklu "Eureka" w czwartek (10.03) o godz. 20.10 zaprasza Artur Wolski.
asz/gs
Sól dodaje smaku. I odbiera zdrowie - Jedynka - polskieradio.pl