Renesans winyla. "To mięso muzyczne"

Data publikacji: 21.08.2013 12:38
Ostatnia aktualizacja: 21.08.2013 19:04
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
, Autor - Wikipedia/Tomasz Sienicki [user: tsca, mail: tomasz.sienicki at gmail.com]

POSŁUCHAJ

Renesans winyla. "To mięso muzyczne" - rozmowa z Bogdanem Fabiańskim (Lato z Radiem/Jedynka)

- Sprzedaż czarnych płyt wzrasta. Dlaczego? Bo to gra niesamowicie - powiedział gość "Lata z Radiem", dziennikarz muzyczny Bogdan Fabiański.

- Na winylu dźwięk jest głęboki, soczysty, wszystko jest zgodne z prawami akustyki i dlatego, jak mówią didżeje, to jest prawdziwe mięso muzyczne - dodał.

Skąd wzięła się nazwy winyl i czarna płyta? Jak tłumaczył gość Jedynki, chodzi o materiał, z którego wyprodukowano pierwszą płytę, czyli polichlorek winylu, a czarna płyta, bo masa, z której powstała, była czarna. - Są też kolorowe, albo takie, na których są jakieś zdjęcia - zauważył Fabiański.

Jednak najbardziej cenne są płyty analogowe zapisane tylko na jeden stronie. - Chodziło o to, żeby nie przekładać płyty, bo wówczas ona się ścierała - tłumaczył gość "Lata z Radiem".

/
Vlepka naklejona na klatce schodowej w budynku Polskiego Radia/ fot. Marlena Borawska/ PR

Z gościem rozmawiał Roman Czejarek.

to

Jedyne takie miejsce
Jedyne takie miejsce
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.