Szczególnie przed świętami warto przypomnieć o tym certyfikacie. Jest to niebieski znak z rybą oraz z literami MSC, który pojawia się na niektórych produktach rybnych. - Ten certyfikat oznacza, że ryba, którą kupujemy, została złowiona w sposób zrównoważony. W praktyce oznacza to połów, który minimalizuje wpływ rybołówstwa na środowisko, sprzyja innym zwierzętom morskim, więc w ten sposób dokładamy cegiełkę do ochrony mórz i oceanów - opowiada Katarzyna Skawińska.
Czy jeśli na opakowania ryb nie ma znaku MSC, to lepiej jej nie kupować? Jakie gatunki ryb nie mają certyfikatów? Na co uważać, kupując śledzie i łososie? O tym więcej w nagraniu audycji.
Tytuł audycji: "Cztery pory roku"
Prowadzi: Roman Czejarek
Gość: Katarzyna Skawińska (organizacja pozarządowa MSC)
Data emisji: 19.12.2016
Godzina emisji: 10.20
sm/mg
W Święta zadbaj też o karpia. To prostsze niż ci się wydaje - Jedynka - polskieradio.pl