Cukier krzepi, ale tylko powierzchownie

Data publikacji: 25.01.2017 19:48
Ostatnia aktualizacja: 26.01.2017 21:27
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
W audycji mówimy o tym, jak zaspokoić apetyt na słodycze, nie sięgając po biały cukier, czyli o wszelkich jego zamiennikach, takich jak np. syrop z agawy, stewia, lukrecja czy ksylitol
W audycji mówimy o tym, jak zaspokoić apetyt na słodycze, nie sięgając po biały cukier, czyli o wszelkich jego zamiennikach, takich jak np. syrop z agawy, stewia, lukrecja czy ksylitol , Autor - Uwe Hermann via Foter.com / CC BY-SA

POSŁUCHAJ

Czym można zastąpić biały cukier? (Cztery pory roku/ Jedynka)

- Cukrem organizmu nie odżywimy, bo nie ma witamin ani minerałów - mówi Gabriela Słowińska, dietetyczka.

Przedwojenne hasło wymyślone przez Melchiora Wańkowicza mówiło, że cukier krzepi. Dietetyczka nie zgadza się z tym stwierdzeniem, zaznaczając, że pozyskana w ten sposób energia dostarcza nam jedynie przyjemności i kalorii, a nie wartościowych substancji odżywczych. - To pokrzepienie ma wyjątkowo powierzchowny charakter - podkreśla.

Gabriela Słowińska przyznaje, że w momencie energetycznego dołka, który większość z nas dopada około godz. 15-16, wiele osób sięga po coś słodkiego, co przez pewien czas działa pobudzająco. - Jest to jednak błędne koło, bo po godzinie "cukrowego haju" powraca senność i znowu sięgamy po coś słodkiego, by podnieść poziom glukozy. To niestety prosta droga do cukrzycy, nadwagi i insulinooporności - mówi dietetyczka.

Miód jest dobrym zamiennikiem dla cukru, ale nie nadaje się dla osób z cukrzycą i nadwagą. W audycji wyjaśniamy, dlaczego i mówimy o innych słodzikach.

Tytuł audycji: "Cztery pory roku"

Gość: Gabriela Słowińska (dietetyczka)

Data emisji: 25.01.2017

Godzina emisji: 10.20

sm/mg

Jedynka w drodze
Jedynka w drodze
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.