Jak smakują pyry i psiwo? Gwary nasze ojczyste

Data publikacji: 23.05.2017 14:46
Ostatnia aktualizacja: 23.05.2017 15:51
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Pomnik Praskiej Kapeli Podwórkowej. To właśnie tego typu zespoły, szczególnie popularne przed wojną, w swoich piosenkach posługują się miejską gwarą i przyczyniają się do jej przetrwania
Pomnik Praskiej Kapeli Podwórkowej. To właśnie tego typu zespoły, szczególnie popularne przed wojną, w swoich piosenkach posługują się miejską gwarą i przyczyniają się do jej przetrwania, Autor - PAP/Paweł Supernak

POSŁUCHAJ

Dr Monika Kresa o gwarach i językach regionalnych (Cztery pory roku/Jedynka)

Przez lata pokutowało przeświadczenie, że gwara to język gorszy, a dzieci mówiące w ten sposób były ostro krytykowane przez nauczycieli. Dziś umiejętność posługiwania się regionalnym językiem uchodzi za powód do dumy!

W miastach i na wsiach powstają stowarzyszenia miłośników gwary, zespoły ludowe i kapele podwórkowe przeżywają renesans, a kaszubski w 2005 roku zyskał nawet status języka regionalnego, w którym można np. zdawać maturę.

- Językoznawcy uznali tak z kilku powodów. Po pierwsze kaszubski od początku rozwijał się jako odrębny, zachodniosłowiański język, pewne procesy przeprowadzał zupełnie inaczej niż język polski i jego dialekty - mówi dr Monika Kresa z Uniwersytetu Warszawskiego. I przyznaje, że choć wielu Ślązaków również chciałoby, by ich język uzyskał taki status, jest to niemożliwe. - Jeśli chodzi o gwarę śląską, nie ma ona odrębności systemowej - wyjaśnia gość "Czterech pór roku".

Czym flancowany warszawiak różni się od słoika? Czy psiwo na Kurpsiach to coś do picia, czy do jedzenia? Z jakiego regionu pochodzą pyry? I wreszcie - jak z tej regionalnej mieszanki powstał język ogólnopolski, uznawany dziś za wzorcowy? O tym w nagraniu audycji.

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Materiał przygotowała: Agnieszka Ciecierska

Goście: dr Monika Kresa (Zakład Historii Języka Polskiego UW)

Data emisji: 23.03.2017

Godzina emisji: 10.23

mg/pg

cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.