Czy Ukraińcy traktują Polskę jako kraj docelowy czy są tutaj tymczasowo?

Data publikacji: 28.05.2019 15:38
Ostatnia aktualizacja: 28.05.2019 15:38
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne, Autor - shutterstock.com

POSŁUCHAJ

Dima Garbowski o imigrantach w Polsce (cztery pory roku/Jedynka)

Obywatele Ukrainy przyjeżdżają do Polski w różnych celach: turystycznie lub celach zarobkowych. Niektórzy z nich zostają w Polsce na stałe. Ci jednak, którzy posiadają polskie pochodzenie mogą starać się o Kartę Polaka. Gościem "Czterech pór roku" był Dima Garbowski, imigrant polskiego pochodzenia, autor książki "Polak z Ukrainy". 

W rozmowie z Małgorzatą Raduchą, Dima Garbowski mówi, że to co różni Ukrainę od Polski to styl życia - W Polsce podoba mi się spokojne tempo życia. W momencie, kiedy my mieszkaliśmy w Kijowie, były szybkie zmiany. Zmieniały się drastycznie kursy walut. W przeciągu pół roku zamknięto ok. 80. banków. (...) Nie mówię, że na Ukrainie jest źle, ale szybkie zmiany są na pewno - dodaje Dima Garbowski. 

Na pytanie, czy Ukraińcy przyjeżdżają do Polski, aby zostać na stałe, gość odpowiada, że mieszańcy są różni. Niektórzy z nich przyjeżdżają, aby zarobić pieniądze i wrócić do swojej ojczyzny, a niektórzy planują pobyt stały. - Moim zdaniem to zależy od tego, czy tym ludziom uda się znaleźć swoje miejsce tutaj - powiedział gość. 

Dima Garbowski jest prywatnie szczęśliwym mężem i ojcem. Oprócz prowadzenia firmy, prowadzi swój kanał na You-Tubie oraz jest autorem książki "Polak z Ukrainy", w której opisuje świat imigranta. 

Jakie marzenia ma Dima Garbowski? Jaką ukraińską potrawę najbardziej lubi? 

Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy. 

Tytuł audycji: Cztery pory roku 

Prowadzi: Małgorzata Raducha 

Gość: Dima Garbowski (imigrant, autor książki "Polak z Ukrainy")

Data emisji: 28.05.2019

Godzina emisji: 9.15

ans 


Transmisja Mszy Św. z Bazyliki Św. Krzyża w Warszawie
Transmisja Mszy Św. z Bazyliki Św. Krzyża w Warszawie
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.