Przepis na brunkal:
Potrzebne składniki: główka kapusty cukrowej, kilka plastrów surowego boczku, ćwierć szklanki cukru, sól, pieprz, zielenina do posypania.
Na dno garnka z grubym dnem wsypujemy cukier, który karmelizujemy. Dodajemy niezbyt cienko poszatkowaną przyprawioną kapustę. Dusimy ok. 15 minut. Następnie dodajemy skrojony w paski boczek.
Zostawiamy na bardzo małym ogniu na co najmniej dwie godziny. Mieszamy od czasu do czasu, w razie potrzeby dolewamy wody.
O kapuście i sposobach na jej przyrządzenie opowiedziała w audycji "Smaki polskie" dziennikarka kulinarna Olga Głębicka.
Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku
Prowadzą: Sława Bieńczycka i Roman Czejarek
Autorka: Małgorzata Raducha
Data emisji: 5.03.2020
Godzina emisji: 9.00 - 12.00
kk
Oryginalny pomysł na kapustę. Przepis na szwedzki brunkal - Jedynka - polskieradio.pl