Oryginalny pomysł na kapustę. Przepis na szwedzki brunkal

Data publikacji: 06.03.2020 11:10
Ostatnia aktualizacja: 06.03.2020 11:11
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Brunkal
Brunkal, Autor - Fanfo/shutterstock.com

POSŁUCHAJ

Prosty i pyszny przepis na szwedzki brunkal (Smaki polskie/Jedynka)

Brunkal, czyli brązowa kapusta, najlepiej smakuje z żeberkami pieczonymi w piekarniku i tłuczonymi ziemniakami.

Przepis na brunkal:

Potrzebne składniki: główka kapusty cukrowej, kilka plastrów surowego boczku, ćwierć szklanki cukru, sól, pieprz, zielenina do posypania.

Na dno garnka z grubym dnem wsypujemy cukier, który karmelizujemy. Dodajemy niezbyt cienko poszatkowaną przyprawioną kapustę. Dusimy ok. 15 minut. Następnie dodajemy skrojony w paski boczek.

Zostawiamy na bardzo małym ogniu na co najmniej dwie godziny. Mieszamy od czasu do czasu, w razie potrzeby dolewamy wody.

O kapuście i sposobach na jej przyrządzenie opowiedziała w audycji "Smaki polskie" dziennikarka kulinarna Olga Głębicka. 

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Data emisji: 5.03.2020

Godzina emisji: 9.00 - 12.00

kk

Na dwa głosy
Na dwa głosy
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.