- Ku naszemu wielkiemu zdziwieniu i radości, tego typu szkoły radzą sobie bardzo dobrze. W przypadku branży zawodowej informatycznej praktyki i staże można odbywać online u przedsiębiorców i firm informatycznych, które we współpracy ze szkołami zlecają uczniom różne zadania, udostępniając im swoje aplikacje - mówi dr Paweł Poszytek, dyrektor generalny Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji.
Kucharz gotuje w domu
Sporym wyzwaniem jest jednak nauczanie zdalne dla osób, które kształcą się na mechaników, fryzjerów czy kucharzy.
- Jak nauczyć się gotowania na odległość? Okazuje się, że można to zrobić. Cała branża kucharska w Polsce skrzyknęła się i przygotowuje różne zadania dla naszego zawodnika, który zdobył mistrza Polski w gotowaniu i szykuje się na zawody europejskie w Grazu w Austrii, a następnie na światowe w Szanghaju. Zawodnik wykonuje zadania w domu, a potem za pomocą różnych komunikatorów wszystko pokazuje i opowiada. Wiadomo, że jest trudno posmakować i powąchać na odległość, ale branża sobie jakoś radzi - przekazuje dr Paweł Poszytek.
Trudne sytuacje mobilizują
Zdaniem gościa Jedynki "w momencie, kiedy jest trudniej, następuje po prostu mechanizm większej mobilizacji i bardziej przygotowujemy się do pewnych zadań". - Jesteśmy w kontakcie z różnymi branżami, które też wykorzystują taką formę pracy, że koncentrują się na drobnych elementach, które składają się na całość i tym samym szlifują te drobiazgi (…). Pewnie rzeczy można robić online. Za moment, kiedy będziemy mogli żyć i funkcjonować w realu, będzie to taka bardzo mocna i dobra forma przygotowania - dodaje.
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadził: Roman Czejarek
Gość: dr Paweł Poszytek (dyrektor generalny Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji)
Data emisji: 21.05.2020
Godzina emisji: 11.14
DS
Szkoły branżowe radzą sobie z koronawirusem. Jak przebiega nauka zdalna? - Jedynka - polskieradio.pl