Upiecz sobie chleb. To proste

Data publikacji: 05.06.2020 14:15
Ostatnia aktualizacja: 06.06.2020 10:41
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne, Autor - Shutterstock

POSŁUCHAJ

Justyna Marszałkowska mówi jak upiec chleb (Cztery pory roku/Jedynka)

POSŁUCHAJ

Izabela Byszewska zachwala chleby regionalne (Cztery pory roku/Jedynka)

Zapanowała moda na wypiekanie chleba w domu, a w dobie pandemii i kwarantanny wielu z nas też zaczęło wypiekać chleb. Justyna Marszałkowska, dietetyk. Przekonuje, że to bardzo proste.

 Potrzebujemy mąkę, drożdże lub zakwas, trochę soli, ewentualnie cukru do drożdży i wodę. I nic więcej. Zakwas można zrobić samemu, ale przy pierwszej próbie potrzeba na to kilku dni. Później już idzie szybciej. Albo przygotować zaczyn z drożdży i cukru. Wszystko mieszamy, a kiedy ciasto jest już plastyczne odstawiamy w ciepłe miejsce i nakrywamy ściereczką.

Przepis na chleb Justyny Marszałkowskiej Przepis na chleb Justyny Marszałkowskiej

Justyna Marszałkowska uprzedza, że na przygotowanie chleba trzeba poświecić parę godzin. Do ciasta można dodać czarnuszkę, pestki słonecznika lub dyni, albo orzechy. - To, co kto lubi, nie ma ograniczeń - mówi gość Programu 1 Polskiego Radia.
Samo wyrabianie ciasta to sprawa 10-20 minut. Resztę czasu potrzeba na leżakowanie. Ale warto ten czas przeznaczyć. - Przede wszystkim wiemy, co jest w środku - wyjaśnia. Bo w piekarniach dodawane są różne środki spulchniające lub przeciwdziałające szybkiemu czerstwieniu pieczywa.

Stare receptury starają się wykorzystywać piekarnie, które pieką pieczywo regionalne i powinny mieć na to specjalny certyfikat produktu regionalnego. - Na liście prowadzonej przez ministra rolnictwa mamy około 120 chlebów ze wszystkich regionów - mówi Izabela Byszewska, zajmująca się produktami regionalnymi. Wylicza, że celuje w tym Podkarpacie, które na liście umieściło 17 produktów, a Łódzkie i Małopolska mają po 16 produktów. Zwraca uwagę, że chleby różnią się między sobą. - To zazwyczaj bardzo stare receptury - mówi. Zaznacza, że różnią się zarówno składem, jak też sposobem pieczenia. Izabela Byszewska zachęca, żeby kupować chleby opatrzone certyfikatem Jakość i Tradycja. Takie chleby zazwyczaj pieką małe rodzinne lub spółdzielcze piekarnie.

 Kulinarne przygody/Domowy chleb

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadziła: Sława Bieńczycka 

Goście: Justyna Marszałkowska (dietetyk, prowadząca kulinarny blog), Izabela Byszewska (Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego) 

Data emisji: 5.06.2020

Godzina emisji: 11.16 i 11.23

ag/ans 







Sygnały dnia
Sygnały dnia
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.