Potrzebujemy mąkę, drożdże lub zakwas, trochę soli, ewentualnie cukru do drożdży i wodę. I nic więcej. Zakwas można zrobić samemu, ale przy pierwszej próbie potrzeba na to kilku dni. Później już idzie szybciej. Albo przygotować zaczyn z drożdży i cukru. Wszystko mieszamy, a kiedy ciasto jest już plastyczne odstawiamy w ciepłe miejsce i nakrywamy ściereczką.
Justyna Marszałkowska uprzedza, że na przygotowanie chleba trzeba poświecić parę godzin. Do ciasta można dodać czarnuszkę, pestki słonecznika lub dyni, albo orzechy. - To, co kto lubi, nie ma ograniczeń - mówi gość Programu 1 Polskiego Radia.
Samo wyrabianie ciasta to sprawa 10-20 minut. Resztę czasu potrzeba na leżakowanie. Ale warto ten czas przeznaczyć. - Przede wszystkim wiemy, co jest w środku - wyjaśnia. Bo w piekarniach dodawane są różne środki spulchniające lub przeciwdziałające szybkiemu czerstwieniu pieczywa.
Stare receptury starają się wykorzystywać piekarnie, które pieką pieczywo regionalne i powinny mieć na to specjalny certyfikat produktu regionalnego. - Na liście prowadzonej przez ministra rolnictwa mamy około 120 chlebów ze wszystkich regionów - mówi Izabela Byszewska, zajmująca się produktami regionalnymi. Wylicza, że celuje w tym Podkarpacie, które na liście umieściło 17 produktów, a Łódzkie i Małopolska mają po 16 produktów. Zwraca uwagę, że chleby różnią się między sobą. - To zazwyczaj bardzo stare receptury - mówi. Zaznacza, że różnią się zarówno składem, jak też sposobem pieczenia. Izabela Byszewska zachęca, żeby kupować chleby opatrzone certyfikatem Jakość i Tradycja. Takie chleby zazwyczaj pieką małe rodzinne lub spółdzielcze piekarnie.
Kulinarne przygody/Domowy chleb
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadziła: Sława Bieńczycka
Goście: Justyna Marszałkowska (dietetyk, prowadząca kulinarny blog), Izabela Byszewska (Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego)
Data emisji: 5.06.2020
Godzina emisji: 11.16 i 11.23
ag/ans
Upiecz sobie chleb. To proste - Jedynka - polskieradio.pl