Dynia w kuchni - najpiękniejsze jesienne warzywo. Wcale nie musi być mdła

Data publikacji: 01.10.2020 13:43
Ostatnia aktualizacja: 01.10.2020 13:56
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Dynia jest bogata w wiele wartości odżywczych
Dynia jest bogata w wiele wartości odżywczych, Autor - golubovystock/Shutterstock
Dynia niesłusznie traktowana jest po macoszemu i zazwyczaj ląduje w occie, jako marynowana. A można z niej robić jarzynkę, placki, kotlety, ciasta, farsz do naleśników, dodatek do rizotto lub kaszotto, podać jako puree, frytki albo zupę krem. Rodzajów dyni jest bardzo wiele i każda sprawdza się w innej potrawie.

dynie free 1200.jpg
Sezon na dynie. Okiem dietetyka: są źródłem witamin

Dietetyk Katarzyna Barańska przekonuje, że dynię warto uwzględnić w swoim jadłospisie. - Dynia jest warzywem niskokalorycznym, ma wiele składników odżywczych, zarówno minerałów, jak i witamin, między innymi witaminy A, C, E, które będą wzmacniały odporność w sezonie jesienno-zimowym - zachwala. Ponadto w dyni jest magnez, wapń, fosfor, selen i cynk.


POSŁUCHAJ

05:40

Dynia, warzywo bogate w witaminy i mikroelementy, które w kuchni można przyrządzić na wiele sposobów (Cztery pory roku/Jedynka)

 

Nie należy gardzić też pestkami dyni, które są źródłem magnezu i cynku, ale również kwasów Omega 3, które zbawiennie działają na układ naczyniowo-sercowy.
Nie zapominajmy, że jadalne są również kwiaty i liście z dyni. Można je maczać w cieście naleśnikowym i smażyć na patelni.

Posłuchaj całej rozmowy, w której przepis na zupę z dyni zdradza nasz redakcyjny kolega Błażej Prośniewski.


quotes
#SmakiPolskie 🔸 Skojarzenia z październikiem to oczywiście feeria barw bieszczadzkich buków i dębów 🍁, babie lato...
Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Czwartek, 1 października 2020


Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzą: Joanna Racewicz i Roman Czejarek

Data emisji: 1.10.2020

Godzina emisji: 10.20

ag

Audycja muzyczna
Audycja muzyczna
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.