Dietetyk Katarzyna Barańska przekonuje, że dynię warto uwzględnić w swoim jadłospisie. - Dynia jest warzywem niskokalorycznym, ma wiele składników odżywczych, zarówno minerałów, jak i witamin, między innymi witaminy A, C, E, które będą wzmacniały odporność w sezonie jesienno-zimowym - zachwala. Ponadto w dyni jest magnez, wapń, fosfor, selen i cynk.
Nie należy gardzić też pestkami dyni, które są źródłem magnezu i cynku, ale również kwasów Omega 3, które zbawiennie działają na układ naczyniowo-sercowy.
Nie zapominajmy, że jadalne są również kwiaty i liście z dyni. Można je maczać w cieście naleśnikowym i smażyć na patelni.
Posłuchaj całej rozmowy, w której przepis na zupę z dyni zdradza nasz redakcyjny kolega Błażej Prośniewski.
Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku
Prowadzą: Joanna Racewicz i Roman Czejarek
Autorka: Małgorzata Raducha
Data emisji: 1.10.2020
Godzina emisji: 10.20
ag
Dynia w kuchni - najpiękniejsze jesienne warzywo. Wcale nie musi być mdła - Jedynka - polskieradio.pl