Składniki:
Jak zrobić?
W garnuszku zagotowujemy cukier, masło, mleko i kakao. Wystudzoną mieszankę łączymy w misce z pokruszonymi ciastkami, powidłami, kremem orzechowym/czekoladowym i olejkiem migdałowym/rumowym. Na tym etapie możemy dodać dla smaku alkohol. Z uzyskanej masy formujemy kule, które obtaczamy w masie czekoladowej, a następnie w wiórkach i orzechach. Kule schładzamy.
Czytaj więcej:
Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której o tym, jak osłodzić sobie życie w karnawale. Małgorzata Raducha rozmawiała z Beatą Musiał z Bistro Niespodzianka. Co jest najważniejsze w cieście faworkowym? Jaka jest tajemnica dobrej szarlotki? Czy bajaderki zawsze robi się z resztek?
Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku
Prowadzi: Joanna Racewicz
Autorka: Małgorzata Raducha
Data emisji: 21.01.2021 r.
Godzina emisji: 9.00-12.00
kk
Czy bajaderka jest zawsze z resztek? Przepis na wyjątkowe kule bajaderkowe - Jedynka - polskieradio.pl