Trening węchu sposobem na odzyskanie zmysłów utraconych w wyniku COVID-19

Data publikacji: 08.03.2021 13:46
Ostatnia aktualizacja: 08.03.2021 16:50
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
zdj.ilustracyjne
zdj.ilustracyjne , Autor - Shutterstock/DimaBerlin
Według najnowszych badań utrata węchu po przebyciu COVID-19 trwa ok. 5 miesięcy. Niektórzy lekarze zaczynają już prowadzić związane z tym terapie. Na czym polega trening węchowy? Jak radzić sobie z utratą węchu i smaku?

nastolatek dziewczyna nauka zdalna dom 1200.jpg
Prof. Wróblewski o skutkach pandemii: możemy mieć do czynienia z tzw. rocznikiem koronawirusa

Zaburzenia zmysłu smaku i węchu należą do częstych objawów zakażenia koronawirusem. Według badań utrata węchu i smaku dotyczy od 34 do 68 proc. osób chorujących na COVID-19. Zależnie od źródła zaburzenia wymienionych zmysłów mogą być pierwszym i jedynym objawem choroby lub też mogą wystąpić w 4. dniu od zaobserwowania objawów zakażenia. 

POSŁUCHAJ

08:08

Trening węchu sposobem na odzyskanie zmysłów utraconych w wyniku COVID-19 (Cztery pory roku/Jedynka)

 

Narząd węchu należy do nielicznych obszarów układu nerwowego, które zachowują zdolność do regeneracji przez całe życie. Wiele raportów, pochodzących ze szpitali leczących osoby zakażone koronawirusem, podaje, że w przypadku 10 proc. pacjentów utrata zmysłów może trwać kilka miesięcy, a w niektórych przypadkach może mieć charakter trwały.

- Pacjenci bardzo źle się czują z utratą zmysłów, wzrasta w nich agresja, poczucie zagrożenia - mówi w radiowej Jedynce prof. Henryk Skarżyński, otolaryngolog ze Światowego Centrum Słuchu w Kajetanach. - Korzystamy z kapsuły badań zmysłów, która służy do oceny diagnostycznej różnych zmysłów, w tym smaku i węchu. Przygotowujemy program rehabilitacji polegający na systematycznym podawaniu kolejnych smaków i na podstawie tych ćwiczeń opracowujemy procedurę - informuje gość audycji. 

quotes
Koronawirus w Polsce - dane Ministerstwo Zdrowia. Opublikowany przez PolskieRadio24.pl Poniedziałek, 8 marca 2021

Zmiana odczuwania wrażeń węchowych 


Upośledzenie lub zmiana odczuwania wrażeń węchowych zwanych dysosmią obserwuje się również u chorych dotkniętych COVID-19. - Trzeba pamiętać, że dysosmia to zaburzenie neurologiczne, które może przejawiać się w chorobach zwyrodnieniowych ośrodkowego układu nerwowego, ale my również w przebiegu infekcji SARS-CoV-2 dostrzegamy coraz więcej różnych zaburzeń - wyjaśnia prof. Skarżyński. - To wskazuje na to, że wirus atakuje zakończenia nerwowe i może przechodzić dalej do układu nerwowego i powodować zmiany podobne jak w innych schorzeniach, np. chorobach zwyrodnieniowych - tłumaczy. 

Zaburzenia smaku oraz węchu u chorego negatywnie wpływają na apetyt, co przekładać się może na stan niedożywienia, nie tylko pod względem takich składników jak białka, węglowodany i tłuszcze, ale również witamin i składników mineralnych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.  

Czytaj również: 

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Daniel Wydrych 

Gość: prof. Henryk Skarżyński (otolaryngolog, Światowe Centrum Słuchu w Kajetanach)

Data emisji: 8.03.2021 r. 

Godzina emisji: 11.17

ans


Cztery pory roku
Cztery pory roku
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.