Składniki:
Czytaj także:
Jak zrobić:
Ziemniaki przeciśnięte przez praskę łączymy z mąką, solą i jajkiem aż powstanie gładka masa.
W garnku lub na patelni, na oleju, podsmażamy skrojoną cebulę i czosnek, a gdy się już zezłocą, dodajemy passatę, sól, miód i oregano. Dusimy wszystko ok. 15 minut. Na koniec rozprowadzamy śmietankę i zdejmujemy z ognia.
Z ciasta ziemniaczanego formujemy placek, który przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 10 minut. W tym czasie siekamy pora w cienkie talarki i skrapiamy go sokiem z cytryny.
Podpieczony placek ziemniaczany smarujemy sosem a na wierzchu układamy pora. Pizzę wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 20 minut.
Gotowe gorące danie posypujemy startym parmezanem.
Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której rozmawialiśmy z dziennikarką Katarzyną Bosacką o tym, jak zagospodarować resztki po obiedzie:
Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku
Prowadzi: Sława Bieńczycka
Autorka: Małgorzata Raducha
Data emisji: 25.02.2021 r.
Godzina emisji: 11.20
kk
Pizza z ziemniaków - jak zrobić? Prosty przepis - Jedynka - polskieradio.pl