Międzynarodowy Dzień Szpinaku. Jak go jeść, by nam smakował?

Data publikacji: 26.03.2021 10:50
Ostatnia aktualizacja: 26.03.2021 11:11
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne, Autor - shutterstock/Brent Hofacker
Szpinak jest ceniony jako bogate źródło witamin, białka, błonnika, karotenoidów i soli mineralnych. Warto więc włączyć go do diety. Tylko jak to zrobić, gdy w tyle głowy mamy obraz zielonej papki ze szkolnej stołówki?

Szpinak najprawdopodobniej pochodzi z rejonu Persji. W Europie roślina pojawiła się wraz z Maurami na Półwyspie Iberyjskim w XI wieku, ale na większą skalę zaczęła być tu uprawiana od XVIII wieku. W Polsce słowo "szpinak" po raz pierwszy pojawia się w poradniku o "Porządkach robót miesięcznych ogrodnika na cały rok wpisany (...)" z 1786 roku.

W sklepach dostępny jest szpinak świeży, konserwowy i mrożony. Spożywa się jego liście. Dodawany jest do zup, sufletów, makaronów, podawany jest razem z jajkami sadzonymi lub jajecznicą. Duszone liście szpinaku można łączyć z serem, śmietaną, jogurtem, szynką, bekonem czy anchois. Świeże liście mogą być dodawane do sałatek. Może być składnikiem risotto. Smak szpinaku wydobywa gałka muszkatołowa, pieprz, cukier.

cztery pory roku 1200.jpg
"Cztery pory roku"

Szpinak został rozsławiony przez Popeye'a – bohatera komiksu "Thimble Theatre" (1929-1933) i filmu animowanego "Popeye the Sailor". Popeye cechował się ogromną siłą, co zawdzięczał regularnemu spożywaniu tej rośliny. Zajmuje ona czołowe miejsce wśród warzyw, których spożycie wzrosło w ostatnich latach z przyrostem blisko 40-procentowym, ale nadal są tacy, których żadne argumenty nie przekonają. Dlaczego?

- Ja myślę, że tutaj przyczynę możemy upatrywać w tradycyjnym przygotowaniu szpinaku, czyli po prostu jako zielonej papki doprawionej czosnkiem i gałką muszkatołową. Dużo dobrego zrobiła moda na zielone koktajle, sprawiając, że ten szpinak możemy wchłonąć w dużej ilości bez potrzeby przeżuwania jak koń - powiedziała w Programie 1 Polskiego Radia Gosia Kalemba-Drożdż, autorka książek kulinarnych (m.in. "Pyszne chwasty").


POSŁUCHAJ

03:25

Międzynarodowy Dzień Szpinaku (Cztery pory roku/Jedynka)

 


Czytaj także:


Szpinak jest wartościową rośliną. Stanowi cenne źródło soli mineralnych, zwłaszcza magnezu i fosforu, oraz witamin, głównie A, E i C. Wyróżnia się także dużą zawartością białek. Jako warzywo bogate w luteinę ogranicza wpływ procesów starzenia wzroku. Zabezpieczając organizm przed działaniem rodników działa korzystnie w profilaktyce przeciwnowotworowej. Nie można jednak z nim przesadzać ze względu na znaczną zawartość kwasu szczawiowego.

Jednym z mitów jest przekonanie, że szpinak jest bardzo dobrym źródłem żelaza. Podobna ilość żelaza co w szpinaku znajduje się w wołowinie, jednak z tego pierwszego przyswoimy go tylko 1 proc., a z wołowiny nawet 20 proc. Dietetyk kliniczny Ewa Kurowska poradziła, by przed podaniem szpinak skropić sokiem z cytryny albo pomarańczy. - Żelazo ze szpinaku będzie się dużo lepiej przyswajało, jeśli je spożyjemy w towarzystwie witaminy C - wyjaśniła.


POSŁUCHAJ

06:30

Dietetyk kliniczny Ewa Kurowska o szpinaku (Cztery pory roku/Jedynka)

 

Jak szpinak może pomóc we wzmacnianiu naszej odporności w czasach pandemii koronawirusa? Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.


quotes
#CzteryPoryRoku ‪9:00-12:00‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬ 🔸 Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Szpinaku 🌱 Lubicie? 🤔 Warto się do... Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Piątek, 26 marca 2021


Tytuł audycji: Cztery pory roku 

Prowadzi: Joanna Racewicz

Gość: Ewa Kurowska (dietetyk kliniczny)

Autorka materiału: Małgorzata Raducha

Data emisji: 26.03.2021 r.

Godzina emisji: 9.00-12.00

kk

Folder ulubione
Folder ulubione
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.