Składniki:
Ciasto:
Farsz (do wyboru):
Czytaj także:
Jak zrobić?
Obrane ziemniaki gotujemy i gorące przeciskamy przez praskę lub tłuczemy drewnianą pałką. Gdy ostygną, zagniatamy je z mąką, solą i jajkami na gładką masę. Ciasto musi być gładkie. Nie może przyklejać się do rąk, jeśli się klei - możemy dodać mąki pszennej.
Z ciasta formujemy małe placuszki, spłaszczamy je i nadziewamy dowolnym farszem. Zaklejamy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu do zezłocenia. Podajemy z surówką z marchwi lub selera. Ogórki z domowej spiżarni też będą pasować.
Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której rozmawialiśmy o tym, co można zrobić z ziemniaka.
Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku
Prowadzi: Sława Bieńczycka
Autorka: Małgorzata Raducha
Data emisji: 20.05.2021 r.
Godzina emisji: 11.40
kk
Przepis na farszynki, czyli smażone kotlety ziemniaczane z farszem - Jedynka - polskieradio.pl