Od czego zacząć przygodę z przetworami, by się nie zniechęcić już na początku? Według gościa audycji "Cztery pory roku", robienie przetworów nie jest wcale aż tak skomplikowane, pracochłonne i czasochłonne, jak to się wydaje niektórym.
- Ja nie kupuję od razu nie wiadomo jakich ilości owoców. Biorę dwa kilogramy i je przetwarzam. Potem, za jakiś czas, znowu sobie kupuję dwa kilogramy - wskazała Małgorzata Świgoń i zauważyła, że robiąc przetwory po kilka słoików, sukcesywnie, nie zamęczymy się.
Nie każdy się nadaje
Przygodę z przetworami należy zacząć od zakupów. Owoce i warzywa - jak wyjaśniła gość radiowej Jedynki - kupujemy u zaufanego sprzedawcy, w sprawdzonym źródle. Ważne, by one były dobrej jakości - nie mogą być nadgniłe, popsute. Niestety, wciąż pokutuje myślenie: a mogą być jakiekolwiek, bo to na przetwory. Tymczasem stan owoców i warzyw ma istotny wpływ na nasze przetwory - te mogą się szybciej zepsuć jeśli zostały zrobione z mocno przejrzałych produktów.
- Druga rzecz to słoiki. Powinny być one idealnie czyste. Najlepiej je wyparzyć w gorącej wodzie i nie wycierać a poczekać aż same wyschną. Nakrętki do słoików powinno się wygotować i również poczekać aż same wyschną - wytłumaczyła Świgoń.
Czytaj także:
Tajniki pasteryzacji
Przetworzone owoce lub warzywa przekładamy do słoików zostawiając troszkę wolnego miejsca - 1-2 cm od nakrętki - jeśli chcemy je pasteryzować. Są dwie "szkoły" pasteryzacji - jedni pasteryzują w piecu, w piekarniku, drudzy - gotują.
- Ja robię drugą metodą - wykładam dno garnka szmatką, wkładam słoiki nakrętką do góry, wlewam wody o temperaturze przetworów - do wysokości 2/3 słoika. Garnek stawiam na malutki gaz, przykrywam szczelnie pokrywką. Woda powinna osiągnąć temperaturę 90 stopni, nie może się zagotować. Przeważnie przetwory pasteryzuje się około pół godziny - powiedziała Świgoń.
- Po pasteryzacji ja nie wyjmuję słoików natychmiast, ale gdy trochę przestygną. Wykładam je na ściereczkę i stawiam do góry nogami, czyli nakrętką w dół. Tak sobie stoją do czasu aż zupełnie ostygną - wyjaśniła gość "Czterech pór roku".
Ważne jest też to, jak przechowujemy przetwory - słoiki powinny stać w chłodnym, suchym, ciemnym miejscu.
Tytuł: Cztery pory roku
Prowadzi: Daniel Wydrych
Gość: Małgorzata Świgoń (autorka książek poradniczych)
Data emisji: 6.09.2021
Godzina emisji: 9.00-12.00
kk
Dżemy, konfitury, pikle, nalewki . Jak zacząć przygodę z przetworami? - Jedynka - polskieradio.pl