Dżemy, konfitury, pikle, nalewki . Jak zacząć przygodę z przetworami?

Data publikacji: 06.09.2021 13:13
Ostatnia aktualizacja: 06.09.2021 22:51
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne, Autor - Emelie Lundman/shutterstock.com
Warto robić przetwory. Nie są one aż tak praco- i czasochłonne jakby się wydawało. Możemy je doprawić do własnego smaku i gustu. Kontrolować ilość cukru czy octu. Zawsze wiemy, co jest w środku. Nie wyjdzie nam też drożej niż w sklepie, pod warunkiem, że nie będziemy porównywać do popularnych produktów niezbyt dobrej jakości - przekonuje autorka poradników Małgorzata Świgoń.

Od czego zacząć przygodę z przetworami, by się nie zniechęcić już na początku? Według gościa audycji "Cztery pory roku", robienie przetworów nie jest wcale aż tak skomplikowane, pracochłonne i czasochłonne, jak to się wydaje niektórym.

- Ja nie kupuję od razu nie wiadomo jakich ilości owoców. Biorę dwa kilogramy i je przetwarzam. Potem, za jakiś czas, znowu sobie kupuję dwa kilogramy - wskazała Małgorzata Świgoń i zauważyła, że robiąc przetwory po kilka słoików, sukcesywnie, nie zamęczymy się.

Nie każdy się nadaje

cztery pory roku 1200.jpg
"Cztery pory roku" w Programie 1

Przygodę z przetworami należy zacząć od zakupów. Owoce i warzywa - jak wyjaśniła gość radiowej Jedynki - kupujemy u zaufanego sprzedawcy, w sprawdzonym źródle. Ważne, by one były dobrej jakości - nie mogą być nadgniłe, popsute. Niestety, wciąż pokutuje myślenie: a mogą być jakiekolwiek, bo to na przetwory. Tymczasem stan owoców i warzyw ma istotny wpływ na nasze przetwory - te mogą się szybciej zepsuć jeśli zostały zrobione z mocno przejrzałych produktów.

- Druga rzecz to słoiki. Powinny być one idealnie czyste. Najlepiej je wyparzyć w gorącej wodzie i nie wycierać a poczekać aż same wyschną. Nakrętki do słoików powinno się wygotować i również poczekać aż same wyschną - wytłumaczyła Świgoń.

Czytaj także:

Tajniki pasteryzacji

Przetworzone owoce lub warzywa przekładamy do słoików zostawiając troszkę wolnego miejsca - 1-2 cm od nakrętki - jeśli chcemy je pasteryzować. Są dwie "szkoły" pasteryzacji - jedni pasteryzują w piecu, w piekarniku, drudzy - gotują.

- Ja robię drugą metodą - wykładam dno garnka szmatką, wkładam słoiki nakrętką do góry, wlewam wody o temperaturze przetworów - do wysokości 2/3 słoika. Garnek stawiam na malutki gaz, przykrywam szczelnie pokrywką. Woda powinna osiągnąć temperaturę 90 stopni, nie może się zagotować. Przeważnie przetwory pasteryzuje się około pół godziny - powiedziała Świgoń.

- Po pasteryzacji ja nie wyjmuję słoików natychmiast, ale gdy trochę przestygną. Wykładam je na ściereczkę i stawiam do góry nogami, czyli nakrętką w dół. Tak sobie stoją do czasu aż zupełnie ostygną - wyjaśniła gość "Czterech pór roku".

Ważne jest też to, jak przechowujemy przetwory - słoiki powinny stać w chłodnym, suchym, ciemnym miejscu.



Prowadzi: Daniel Wydrych

Gość: Małgorzata Świgoń (autorka książek poradniczych)

Data emisji: 6.09.2021

Godzina emisji: 9.00-12.00

kk

Muzyczna Jedynka
Muzyczna Jedynka
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.