Czy istnieje dobry cholesterol?

Data publikacji: 16.09.2021 14:20
Ostatnia aktualizacja: 16.09.2021 14:25
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne, Autor - napocska/Shutterstock.com
Czy podwyższony cholesterol może być oznaką zdrowia? Tak, jeśli na myśli mamy HDL - tzw. "dobry cholesterol". A o czym powinniśmy pamiętać, by redukować poziom tego "złego", będącego przyczyną zawałów i udarów?

Czytaj też:
dieta zdrowa żywność vs fast food shutter 1200 Lightspring.jpg
Fast food może skrócić życie! Jak temu zapobiec?

Cholesterol LDL jest tym "złym". Odkłada się w blaszce miażdżycowej, tworzy ją i destabilizuje. W chwili, kiedy blaszka miażdżycowa pęka, naczynie wieńcowe zostaje zatkane i wówczas występuje zawał. HDL to natomiast cholesterol "dobry". I on powinien być wysoki. - HDL chroni blaszki miażdżycowe, ma funkcje ochronne dla naszego organizmu - mówi internistka, dr Anna Mrożek.


POSŁUCHAJ

07:51

"Zły" i "dobry" cholesterol. O czym pamiętać, by żyć długo i zdrowo? ("Cztery pory roku"/Jedynka)

 

Grunt to dieta

Gromadzenie się blaszek miażdżycowych w organizmie człowieka to tylko część problemu. Zdecydowanie niebezpieczniejsze jest ich przemieszczanie się. - Jeżeli one tylko zwężają nam naczynie, to jesteśmy w stanie to wychwycić. Przy zwiększonym wysiłku mamy na przykład bóle uciskowe w klatce piersiowej. A jeżeli ta blaszka jest niestabilna, to nagle zatyka nam naczynie krwionośne i występuje zawał serca lub udar mózgu - wyjaśnia gość "Czterech pór roku".

Dietą, która w sposób kompleksowy obniża poziom złego cholesterolu, jest dieta wegańska czyli ziarna, warzywa i owoce. - Ważne jest, aby jak najmniej było kwasów nasyconych tłuszczowych - zwraca uwagę doktor Mrożek. Kwasy te znajdują się przede wszystkim w tłuszczach zwierzęcych: w margarynie, w tłuszczach palmowych. - Tłuszcz palmowy jest najczęstszym składnikiem ciastek kupnych - przypomina gość audycji i dodaje, że warto usunąć z jadłospisu mięso.

Zobacz też:

Czytaj też:
Dieta Herkulanum 1200 Shutterstock.jpg
Naukowcy zrekonstruowali dietę ofiar Wezuwiusza. Kobiety w Herkulanum jadły więcej warzyw niż mężczyźni

Ruszajmy się

Każdy przypadek jest jednak indywidualny. Podstawą jest regularne wykonywanie badań. - Wszystko zależy od poziomu cholesterolu i od czynników ryzyka sercowo - naczyniowego, który jest w stanie określić lekarz podczas wizyty - tłumaczy dr Anna Mrożek. W przypadku wysokiego ryzyka, pacjent powinien całkowicie odstawić chociażby kotlety schabowe, jeśli jednak sytuacja nie jest aż tak poważna, podstawową zasadą jest umiar. Na rynku pojawia się coraz więcej leków, i tu jednak konieczna jest konsultacja z lekarzem.

Poza zdrowym odżywianiem, warto pamiętać również o aktywności fizycznej. - Ruch podwyższa HDL, obniża trójglicerydy, jest też w stanie obniżyć o 5 - 10% poziom cholesterolu LDL - wylicza gość audycji. Niebezpieczeństwo rośnie wraz z wiekiem, ale otyłość - jedna z przyczyn podwyższonego "złego" cholesterolu - występuje u coraz młodszych osób. Nadwaga, siedzący tryb życia, zła dieta są nierozerwalnie związane z ryzykiem podwyższonych limitów - Spotykamy się nawet z dziećmi, które mają podwyższony cholesterol - podsumowuje gość audycji.

Prowadzi: Roman Czejarek

Gość: dr Anna Mrożek (internista)

Data emisji: 16.09.2021

Godzina emisji: 11.20

mg

Magazyn bardzo filmowy
Magazyn bardzo filmowy
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.