Jak zaznacza Marta Czerniewicz-Pietryga, psychodietetyk i autorka portalu Oswajam jedzenie, w ramach którego prowadzi kampanię #BezpieczneKawałki, małym dzieciom najtrudniej przychodzi "oswojenie" warzyw w każdej postaci. - Mamy tu taki mechanizm ewolucyjny, który chroni dzieci przed zatruciem. Często z tego powodu dzieci odrzucają pewne produkty o pewnych kolorach czy fakturach, na przykład warzywa lub mięso - mówi ekspertka w audycji "Cztery pory roku".
Psychodietetyczka dodaje, że w ramach oswajania dziecka z pokarmem równie ważne jest to, co towarzyszy procesowi jedzenia. - Trzeba odpowiednio podawać te produkty. Nie mówię tutaj tylko o formie, ale też o tym, czy na przykład jemy razem z dzieckiem. Bardzo ważna jest ta cała otoczka przy stole. Ważne jest też to, co mówimy do dziecka. Nawet od drugiego półrocza możemy już zacząć tak robić, aby weszło nam to w nawyk - wyjaśnia Marta Czerniewicz-Pietryga.
Czytaj również:
Pierwsze kawałki
W ramach oswajania początkowo dzieci są karmione produktami startymi na papkę. Ważne jest jednak, by w miarę wcześnie niemowlak otrzymywał jedzenie w kawałkach. - Najważniejsze jest to, żeby te pierwsze kawałki pojawiły się przed 10 miesiącem życia. Mamy takie okienko, w którym dziecku po prostu jest łatwiej nauczyć się gryźć - opowiada autorka portalu Oswajam jedzenie.
Istotny jest również sposób przygotowania kawałków jedzenia. - Zwracajmy uwagę na to, żeby te kawałki były miękkie. Najlepsze są kawałki wielkości mniej więcej dwóch palców osoby dorosłej, zarówno pod względem długości, jak i grubości. Na początku dziecko łapie te kawałki w piąstkę, więc jeśli podamy mu coś za małego, to nie będzie w stanie tego zjeść. (...) Te pierwsze kawałki sprawdzamy delikatnie zgniatając je pomiędzy palcami. Jeżeli są one odpowiednio miękkie, to dziecko bez problemu sobie z nimi poradzi - zaznacza Marta Czerniewicz-Pietryga.
Umiejętność odpowiedniego żucia i gryzienia przychodzi u ludzi z czasem. Dlatego ważne jest, aby do pewnego wieku dzieci jadły małe owoce, np. winogrona, dopiero po ich odpowiednim przekrojeniu. - Specjaliści jako umowną granicę stawiają czwarte urodziny - wyjaśnia gość Programu 1 Polskiego Radia. - Trzeba je też odpowiednio pokroić. Widzę w internecie, że ludzie wiedzą, że trzeba takie winogrona kroić. Ale one są tam pokrojone na pół, a tymczasem powinny być krojone w ćwiartki. Jak sobie popatrzymy, to takie winogrono przekrojone na pół dalej w jednym z wymiarów jest okrągłe, więc może być trudne do przełknięcia - podkreśla ekspertka
Bezpieczne leki
Ryzyko zadławienia istnieje również przy zażywaniu leków. Również dorośli mogą mieć problem z przełknięciem tabletek bądź pastylek. Czy możemy rozwiązać ten problem? - Zawsze warto dopytać farmaceutę lub lekarza, czy możemy na przykład podzielić tę tabletkę na mniejsze, bądź rozgnieść i wymieszać z wodą. Pamiętajmy, że nie wszystkie leki możemy w ten sposób podawać. Dlatego zawsze warto dopytać specjalistę - zaleca Marta Czerniewicz-Pietryga.
Nazwa audycji: Cztery pory roku
Prowadził: Daniel Wydrych
Gość: Marta Czerniewicz-Pietryga (psychodietetyk, autorka portalu Oswajam jedzenie)
Data emisji: 7.11.2022
Godziny emisji: 9.36
qch/kor
Bezpieczne kawałki. Jak należy oswajać dziecko z jedzeniem? - Jedynka - polskieradio.pl