Antyoksydanty. "Miotła na wolne rodniki"

Data publikacji: 01.12.2022 13:30
Ostatnia aktualizacja: 01.12.2022 13:43
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Buraki, pomidory i inne warzywa oraz owoce o intensywnych barwach zawierają najwięcej antyoksydantów
Buraki, pomidory i inne warzywa oraz owoce o intensywnych barwach zawierają najwięcej antyoksydantów, Autor - Shutterstock/Danijela Maksimovic
- To związki, które sprzątają w naszym organizmie bałagan, który sobie robimy każdego dnia - mówi w Programie 1 Polskiego Radia Justyna Marszałkowska, dietetyk. Wolne rodniki, z którymi walczą antyoksydanty, powstają w naszym organizmie w każdej minucie naszego życia.
  • Źródłem wolnych rodników w naszym organizmie są m.in. śmieciowe jedzenie, przypalone, tłuste potrawy, spaliny, dym tytoniowy.
  • Stres oksydacyjny pojawia się wtedy, gdy wolnych rodników jest dużo, a antyoksydantów za mało, i nie nadążają one z ich usuwaniem.
  • Najlepszym źródłem antyoksydantów są intensywnie wybarwione warzywa i owoce. 

Antyoksydanty to "mali wojownicy". Nie widać ich gołym okiem, ale mają bardzo duży wpływ na nasz organizm. 

Wolne rodniki powstają w naszym organizmie w każdej minucie naszego życia. - Powstają w naszym organizmie w momencie, kiedy oddychamy, kiedy jemy śmieciowe jedzenie, przypalone, tłuste, gdy wdychamy spaliny lub dym tytoniowy - mówi dietetyk Justyna Marszałkowska. - W każdej sekundzie naszego życia powodujemy powstawanie wolnych rodników i powstawanie tzw. stresu oksydacyjnego. Stres oksydacyjny pojawia się, gdy wolnych rodników jest dużo, a antyoksydantów za mało, i nie nadążają one z ich "sprzątaniem" - wyjaśnia.

Miażdżyca i nowotwory

Wolne rodniki przyspieszają procesy starzenia, zwiększają ryzyko miażdżycy i chorób nowotworowych. Zostało to naukowo stwierdzone. - Antyoksydanty działają jak miotła, która wymiata wolne rodniki - wyjaśnia dietetyczka. - Regularność jest tu kluczowym słowem, ponieważ wolnych rodników nie możemy "najeść się na zapas", Każdego dnia i w każdym posiłku powinniśmy dostarczać sobie antyoksydanty. Najlepiej z pokarmami naturalnymi, z posiłkami, nie z suplementami - podkreśla gość radiowej Jedynki.

Warzywa, owoce i ryby

Które produkty zawierają najwięcej antyoksydantów? - Przede wszystkim roślinne, czyli warzywa i owoce, aczkolwiek w produktach zwierzęcych, np. tłustych rybach też one są, ponieważ do antyoksydantów należą np. kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3 - kontynuuje gość radiowej Jedynki.

Codzienna porcja antyoksydantów

Im bardziej wybarwione warzywa i owoce, tym lepiej, jak podkreśliła Justyna Marszałkowska. - Antyoksydanty w dużej mierze są barwnikami roślinnymi. Gdy mamy do wyboru czerwoną i białą kapustę, wybieramy czerwoną, tam jest ok. 5 razy więcej antyoksydantów. Gdy mamy do wyboru buraki i ogórki, wybieramy te, które są bardziej wybarwione - tłumaczy Justyna Marszałkowska, dietetyk. 

Bakłażan, owoce jagodowe, zielone liście, takie jak szpinak, jarmuż czy natka pietruszki, a także przyprawy: kurkuma, cynamon, goździki. Antyoksydanty zawierają też orzechy, kakao i kawa. Ważnym źródłem antyoksydantów są też pomidory.

POSŁUCHAJ

08:18

Justyna Marszałkowska, dietetyk, o antyoksydantach i ich wpływie na nasz organizm (Cztery pory roku/Jedynka)

 

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadziła: Sława Bieńczycka

Gość: Justyna Marszałkowska, dietetyk

Data emisji: 1.12.2022 r. 

Godzina emisji: 11.15

djr/kor

Tu jest muzyka
Tu jest muzyka
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.