Grzybobranie. Praktyczne informacje dla początkujących

Data publikacji: 12.09.2023 12:49
Ostatnia aktualizacja: 12.09.2023 12:49
Ten tekst przeczytasz w 3 minuty
Jak zostać grzybiarzem?
Jak zostać grzybiarzem?, Autor - Ground Picture/shutterstock.com
Sezon grzybowy w pełni. Jak zostać grzybiarzem? Kiedy i gdzie jeździć na grzyby? Co zabrać ze sobą? Jak nauczyć się rozpoznawać grzyby jadalne? Czy wystarczy atlas lub telefon z internetem? O tym mówiliśmy w "Czterech porach roku".
  • - Na najbliższe tygodnie prognozy dla grzybiarzy są dobre - powiedziała w audycji "Cztery pory roku" mykolog prof. Marta Wrzosek.
  • Grzyby zbieramy do koszyka. Czyścimy je za pomocą kozika, czyli nożyka. Na grzyby ubieramy się w kalosze i odpowiednie ubranie, które zabezpieczy nas przed kleszczami.
  • Nie znam, nie jestem pewny - nie zbieram. Na grzybobraniu warto wspierać się atlasem grzybów lub specjalnymi aplikacjami na telefon. W Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego dyżurują mykolodzy.

Kiedy wybrać się na grzyby?

Po opadach deszczu należy odczekać kilka dni. Jeśli w tym czasie będzie ładna pogoda, przy zachowanej wilgotności, to mamy duże szanse na obfite grzybobranie. - Na najbliższe tygodnie prognozy dla grzybiarzy są dobre - powiedziała w audycji "Cztery pory roku" mykolog prof. Marta Wrzosek.

Sezon na grzyby nie kończy się wraz z końcem lata. Jeśli wybieramy się na przykład po opieńki, to najlepszy czas jest w październiku, kiedy temperatury nie są już tak wysokie. Z kolei płomiennica zimowa jest niewrażliwa na mróz. Rośnie do grudnia, a podczas łagodnej zimy nawet do marca.

Co zabrać ze sobą?

Grzyby zbieramy do koszyka. - W torebce foliowej bardzo często na grzybach zaczynają się rozwijać pleśnie i różne bakterie. Grzyby mogą się nam "zaparzyć", co powoduje gwałtowny rozwój kolonii bakteryjnych. To może doprowadzić do zatrucia - wytłumaczyła prof. Wrzosek. 

Warto wyposażyć się w kozik, czyli nożyk, który przyda nam się do oczyszczania grzybów.

Funkcjonuje mit, że grzyby powinno się obcinać nożykiem tak, by końcówka nóżki została w ziemi. - Są takie informacje, przekazywane z ust do ust, że jak się wyciąga całego grzyba, to się uszkadza grzybnię i grzyb umiera. To jest nieprawda. Grzyby wyciągamy z ziemi w całości, to pozwoli nam uniknąć pomyłek - zaznaczyła specjalistka.

Na grzyby ubieramy się w kalosze (sandały się nie sprawdzą, także z uwagi na to, że możemy natrafić na żmiję) i odpowiednie ubranie. Największym zagrożeniem dla grzybiarzy w lesie są kleszcze, dlatego powinniśmy ubrać się tak, by jak najlepiej zabezpieczyć się przed tymi pajęczakami.  

Co zrobić, by się nie zatruć?

Główna zasada jest taka: nie znam, nie jestem pewny - nie zbieram. - Ludzie w Polsce zwykle zbierają grzyby, które są podobne do borowików - brązowy kapelusz, żółto pod kapeluszem - wskazała mykolog. Na grzybobraniu warto wspierać się atlasem grzybów lub specjalnymi aplikacjami na telefon.

- Najbardziej się boimy pomyłek z muchomorem zielonawym, czyli sromotnikowym. Jest to grzyb, który naprawdę zabija. Co roku kilka, a czasami więcej niż kilka, przypadków notujemy. On może być mylony z gąską zielonką. Na pierwszy rzut oka oba grzyby są podobne - zwróciła uwagę. 

Co zrobić, by się nie pomylić? - Muchomor zielonawy ma u dołu trzonu rozszerzenie zwane bulwą i pochwę, czyli błoniastą strukturę, która osłania podstawę trzonu. Jeśli coś takiego zobaczymy, musimy takiego grzyba wyrzucić, a najlepiej jeszcze umyć ręce - wyjaśniła.

Prof. Marta Wrzosek poinformowała, że we wrześniowe i październikowe poniedziałki, między godziną 16 a 18, w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego dyżuruje specjalista, który pomoże nam w ocenie naszych zbiorów.

 

POSŁUCHAJ

08:57

Grzybobranie. Praktyczne informacje dla początkujących (Cztery pory roku/Jedynka)

 


Spośród ogromnej liczby grzybów występujących w Polsce, istnieje kilka trujących gatunków, które do złudzenia przypominają gatunki jadalne. Większość tych najbardziej niebezpiecznych, śmiertelnie trujących grzybów ma blaszki o białym zabarwieniu. Zbieranie takich grzybów z blaszkami na spodzie kapeluszy wymaga dużej wiedzy i ostrożności! PAP/Adam Z Spośród ogromnej liczby grzybów występujących w Polsce, istnieje kilka trujących gatunków, które do złudzenia przypominają gatunki jadalne. Większość tych najbardziej niebezpiecznych, śmiertelnie trujących grzybów ma blaszki o białym zabarwieniu. PAP/Adam Ziemienowicz

Poznaj grzyby - unikniesz zatrucia! Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

Czytaj także:

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadził: Jakub Marcinowicz

Gość: prof. Marta Wrzosek (mykolog, Uniwersytet Warszawski)

Data emisji: 12.09.2023

Godziny emisji: 9.00-12.00

kk 

Audycja muzyczna
Audycja muzyczna
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.