Cukier i sól. Ile powinniśmy ich spożywać, żeby nie szkodzić zdrowiu?

Data publikacji: 09.10.2023 11:50
Ostatnia aktualizacja: 09.10.2023 12:13
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Choć lista przykrych skutków nadużywania cukru jest długa i znana, to jednak niełatwo go odstawić.
Choć lista przykrych skutków nadużywania cukru jest długa i znana, to jednak niełatwo go odstawić., Autor - Shutterstock/goffkein.pro
Zarówno sól, jak i cukier nazywane są, nieco na wyrost, "białą śmiercią". Wiadomo, że są niezbędne do życia, ale w zbyt dużych ilościach mogą nam szkodzić. Co, gdy przesadzamy z ich stosowaniem i nie możemy się od tego uwolnić?
  • Sól i cukier stosowane w nadmiarze są niekorzystne dla zdrowia.
  • Cukier szybko dodaje energii i poprawia nastrój, ale tylko na krótko. Choć lista przykrych skutków nadużywania cukru jest długa i znana, to jednak niełatwo go odstawić.
  • Dobrze zbilansowana dieta pomaga zwalczyć chęć na słodycze. 

Ile powinno być soli i cukru w diecie? 

Statystycznie każdy z nas zjada ok. 4 kg soli rocznie, czyli w ciągu życia spożywamy jej 80-90 kg. - Powinniśmy spożywać nie więcej niż małą łyżeczkę soli dziennie, czyli ok. 5 gramów. Niektórzy naukowcy skłaniają się ku temu, żeby te normy obniżyć nawet do 3 gramów - mówi na antenie Programu 1 Polskiego Radia Ewa Bieniak, dietetyk. - Trzeba brać pod uwagę, że to nie jest tylko sól, którą sypiemy na pomidora czy jajko, ale sól występuje w serach, pieczywie i wszystkich innych produktach, które spożywamy w ciągu dnia - podkreśla. 

W przypadku cukru powinien on dostarczać maksymalnie 10 proc. wartości energetycznej diety. - Przykładowo przy diecie 2000 kcal to jest odpowiednik ok. 10 łyżeczek dziennie cukru dodanego. Ta wartość jest graniczna, jak uda się poniżej 5, to byłoby jeszcze lepiej - wyjaśnia ekspert. - Większość tego cukru dostarczamy do organizmu w słodzonych napojach, takich jak jakieś napoje gazowane - dodaje. 

Jak przejść proces "odstawiania" cukru? 

Stężenie cukru we krwi zależy od tego, czy dana osoba dba o regularne posiłki. - Powinniśmy dbać o regularną dostawę glukozy, ale nie w postaci cukru, tylko w postaci regularnych, zdrowych, dobrze zbilansowanych posiłków, zwłaszcza jeżeli ktoś ma problemy z gospodarką węglowodanową czy stan przedcukrzycowy - tłumaczy gość Jedynki. 

Soli i cukru nie można wyeliminować z diety, ale trzeba spożywać je z umiarem. - Trzeba zastanowić się, co w swojej diecie możemy zrobić, żeby ten umiar wprowadzić. Normy i zasady możemy z łatwością sprawdzić w internecie, natomiast gorzej jest z zastosowaniem ich w praktyce - stwierdza ekspert "Czterech pór roku". 

Szkodliwy nadmiar cukru  

Choć lista przykrych skutków nadużywania cukru jest znana, to jednak niełatwo go odstawić. Ważna jest zbilansowana dieta i niepodjadanie między posiłkami. - Jeżeli będziemy podjadać, to ten cukier będzie spadał i znowu będziemy mieć ochotę, żeby sięgnąć po coś słodkiego - stwierdza Ewa Bieniak. 

POSŁUCHAJ

08:08

Cukier i sól. Ile powinniśmy ich spożywać, żeby nie szkodzić zdrowiu? (Cztery pory roku/Jedynka)

 

Czytaj również: 

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadziła: Sława Bieńczycka

Gość: Ewa Bieniak (dietetyk) 

Data emisji: 9.10.2023 r. 

Godzina emisji: 9.36

ans

cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.