Ile powinno być soli i cukru w diecie?
Statystycznie każdy z nas zjada ok. 4 kg soli rocznie, czyli w ciągu życia spożywamy jej 80-90 kg. - Powinniśmy spożywać nie więcej niż małą łyżeczkę soli dziennie, czyli ok. 5 gramów. Niektórzy naukowcy skłaniają się ku temu, żeby te normy obniżyć nawet do 3 gramów - mówi na antenie Programu 1 Polskiego Radia Ewa Bieniak, dietetyk. - Trzeba brać pod uwagę, że to nie jest tylko sól, którą sypiemy na pomidora czy jajko, ale sól występuje w serach, pieczywie i wszystkich innych produktach, które spożywamy w ciągu dnia - podkreśla.
W przypadku cukru powinien on dostarczać maksymalnie 10 proc. wartości energetycznej diety. - Przykładowo przy diecie 2000 kcal to jest odpowiednik ok. 10 łyżeczek dziennie cukru dodanego. Ta wartość jest graniczna, jak uda się poniżej 5, to byłoby jeszcze lepiej - wyjaśnia ekspert. - Większość tego cukru dostarczamy do organizmu w słodzonych napojach, takich jak jakieś napoje gazowane - dodaje.
Jak przejść proces "odstawiania" cukru?
Stężenie cukru we krwi zależy od tego, czy dana osoba dba o regularne posiłki. - Powinniśmy dbać o regularną dostawę glukozy, ale nie w postaci cukru, tylko w postaci regularnych, zdrowych, dobrze zbilansowanych posiłków, zwłaszcza jeżeli ktoś ma problemy z gospodarką węglowodanową czy stan przedcukrzycowy - tłumaczy gość Jedynki.
Soli i cukru nie można wyeliminować z diety, ale trzeba spożywać je z umiarem. - Trzeba zastanowić się, co w swojej diecie możemy zrobić, żeby ten umiar wprowadzić. Normy i zasady możemy z łatwością sprawdzić w internecie, natomiast gorzej jest z zastosowaniem ich w praktyce - stwierdza ekspert "Czterech pór roku".
Choć lista przykrych skutków nadużywania cukru jest znana, to jednak niełatwo go odstawić. Ważna jest zbilansowana dieta i niepodjadanie między posiłkami. - Jeżeli będziemy podjadać, to ten cukier będzie spadał i znowu będziemy mieć ochotę, żeby sięgnąć po coś słodkiego - stwierdza Ewa Bieniak.
Czytaj również:
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadziła: Sława Bieńczycka
Gość: Ewa Bieniak (dietetyk)
Data emisji: 9.10.2023 r.
Godzina emisji: 9.36
ans
Cukier i sól. Ile powinniśmy ich spożywać, żeby nie szkodzić zdrowiu? - Jedynka - polskieradio.pl