Cechy dobrego chleba
Wbrew wielu opiniom, mając zaledwie piekarnik, blachę i sprawdzony przepis na chleb, można upiec naprawdę zdrowe i pyszne domowe pieczywo. - Dobry chleb to jest chleb, w który wkładamy serce, czas, ręce - mówi w radiowej Jedynce Artur Ziemacki, piekarz. - Jakiś czas temu, kiedy byliśmy w trudnej sytuacji na całym świecie, to Polacy zaczęli piec chleb w domu. I myśmy obserwowali coś takiego, że kiedy nie mogliśmy się swobodnie poruszać, to bardzo dużo osób się przekwalifikowało, zaczęto otwierać piekarnie rzemieślnicze, zaczęto rozprowadzać chleb po swoich rodzinach. To jest element, nad którym warto się pochylić i który nie jest trudny - przekonuje gość audycji.
Ci, którzy rozpoczynają swoją przygodę z domowym wypiekiem pieczywa, korzystają z najprostszych przepisów z wykorzystaniem drożdży, ponieważ zrobienie zakwasu wydaje się być trudną sztuką. - Za każdym razem kiedy spotykam się z osobami, z którymi jesteśmy na warsztatach, to one mają ochotę zrobić zakwas. Społeczność nasza ogólnopolska popełniła taką zakwasową mapę Polski. Okazuje się, że może być tak, iż sąsiad ma zakwas, ogłasza się na tej mapie i ludzie za darmo sobie ten zakwas przekazują, i nie musimy go robić - podkreśla rozmówca Agnieszki Kunikowskiej.
Czy mąka ma znaczenie?
Im wyższy typ mąki, tym więcej błonnika, który ma mnóstwo cennych właściwości - reguluje pracę jelit, stabilizuje stężenie cukru we krwi, a pęczniejąc w żołądku, daje poczucie sytości. - Zakwas lubi mąkę pełnoziarnistą, czyli on też lubi się żywić mąką razową, np. żytnią. Oczywiście jeszcze budujemy całą naszą infrastrukturę, czyli jakąś miskę, foremkę, która np. kilo ciasta zmieści. Najlepiej, jak forma jest ze stali kwasoodpornej.
- W naszych głowach czasami wydaje się, że pieczenie chleba to jest masakra, a okazuje się, że to bardzo proste rzeczy, jak połączenie wody, mąki i soli. Oczywiście nie dodajemy drożdży do chleba na zakwasie - wyjaśnia Artur Ziemacki. - Potem odstawiamy go w formę i dajemy mu czas na urośnięcie. Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni i wstawiamy taki chlebek na godzinkę, do momentu, kiedy skórka się zetnie. Możemy to sprawdzać, przebijając skórkę np. wykałaczką - dodaje ekspert.
Czytaj także:
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadziła: Agnieszka Kunikowska
Gość: Artur Ziemacki (piekarz)
Data emisji: 24.01.2024
Godzina emisji: 11.15
ans
kor-wm
Jak upiec pyszny domowy chleb? Ekspert podpowiada - Jedynka - polskieradio.pl