Polskie szlaki kulinarne. Których dań warto spróbować podczas majówki?

Data publikacji: 26.04.2024 15:25
Ostatnia aktualizacja: 26.04.2024 16:56
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Jeden z kulinarnych szlaków w Polsce obejmuje kuchnię śląską
Jeden z kulinarnych szlaków w Polsce obejmuje kuchnię śląską, Autor - CCat82/Shutterstock
Szlaki kulinarne to jedna z propozycji dla osób poszukujących niebanalnej formy spędzenia czasu podczas majówki. Śląskie Smaki, Dolina Karpia, Mazowiecka Micha Szlachecka, czy Smaki Podhala to tylko kilka z całego szeregu możliwości. 
  • Z badań Polskiej Organizacji Turystycznej wynika, że w tym roku wyjazd na majówkę (1-5 maja) zadeklarowało 43 proc. Polaków.
  • Co czwarty ankietowany planuje wypoczynek w Polsce. To doskonała okazja, by odkryć szlaki kulinarne. Lokalna kuchnia to coś, czym może pochwalić się wiele regionów. 

Czym jest turystyka kulinarna?

Jacek Janowski z Polskiej Organizacji Turystycznej zwraca uwagę, że turystyka kulinarna wzbogaca kulturę i dziedzictwo poszczególnych regionów. - Każdy region ma świetną ofertę. Powstało wiele szlaków kulinarnych w Polsce - przypomina. Często przybiera to formę "clubbingu". - W Polsce zaczyna tak być, że chcemy jechać z karczmy do karczmy, z restauracji do restauracji, gdzie skosztujemy czegoś lokalnego, tradycyjnego - dodaje gość audycji.


POSŁUCHAJ

07:42

Szlaki kulinarne w Polsce. Czego warto spróbować podczas majówki? (Cztery pory roku/Jedynka)

 

Czego warto spróbować podczas podróży po Polsce? 

Polska Organizacja Turystyczna podpisała porozumienie o współpracy z przewodnikiem Michelin. Słynne gwiazdki przyznano już w trzech miastach, a w całej Polsce jest aż 49 rekomendacji. - To jest prestiż. Pokazanie, że mamy dobre restauracje wpisujące się w światowe trendy turystyki kulinarnej. W tym roku do przewodnika włączył się region pomorski i Gdańsk, więc będą kolejne rekomendacje - zapowiada Jacek Janowski. 

Wśród ważnych polskich szlaków kulinarnych należy wymienić "Śląskie Smaki" oraz "Opolski Bifyj". - Region opolski jest turystycznie niedoceniany. Jest niewielki, ale ma wiele atrakcji turystycznych, chociażby park jurajski Krasiejów. (...) Warto również skosztować opolskiej rolady wołowej z kluskami śląskimi i modrą kapustą czy krupnioków, które znajdziemy zarówno na Śląsku, jak również na Opolszczyźnie - wylicza rozmówca Romana Czejarka.

YouTube/Poland Travel

Szczegółowe informacje znaleźć można TUTAJ.

Czytaj także:

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadził: Roman Czejarek

Gość: Jacek Janowski (Polska Organizacja Turystyczna)

Data emisji: 26.04.2024 r.

Godzina emisji: 9.36

mg/wmkor

Aktualności radiowej Jedynki
Aktualności radiowej Jedynki
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.