Czym jest turystyka kulinarna?
Jacek Janowski z Polskiej Organizacji Turystycznej zwraca uwagę, że turystyka kulinarna wzbogaca kulturę i dziedzictwo poszczególnych regionów. - Każdy region ma świetną ofertę. Powstało wiele szlaków kulinarnych w Polsce - przypomina. Często przybiera to formę "clubbingu". - W Polsce zaczyna tak być, że chcemy jechać z karczmy do karczmy, z restauracji do restauracji, gdzie skosztujemy czegoś lokalnego, tradycyjnego - dodaje gość audycji.
Czego warto spróbować podczas podróży po Polsce?
Polska Organizacja Turystyczna podpisała porozumienie o współpracy z przewodnikiem Michelin. Słynne gwiazdki przyznano już w trzech miastach, a w całej Polsce jest aż 49 rekomendacji. - To jest prestiż. Pokazanie, że mamy dobre restauracje wpisujące się w światowe trendy turystyki kulinarnej. W tym roku do przewodnika włączył się region pomorski i Gdańsk, więc będą kolejne rekomendacje - zapowiada Jacek Janowski.
Wśród ważnych polskich szlaków kulinarnych należy wymienić "Śląskie Smaki" oraz "Opolski Bifyj". - Region opolski jest turystycznie niedoceniany. Jest niewielki, ale ma wiele atrakcji turystycznych, chociażby park jurajski Krasiejów. (...) Warto również skosztować opolskiej rolady wołowej z kluskami śląskimi i modrą kapustą czy krupnioków, które znajdziemy zarówno na Śląsku, jak również na Opolszczyźnie - wylicza rozmówca Romana Czejarka.
YouTube/Poland Travel
Szczegółowe informacje znaleźć można TUTAJ.
Czytaj także:
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadził: Roman Czejarek
Gość: Jacek Janowski (Polska Organizacja Turystyczna)
Data emisji: 26.04.2024 r.
Godzina emisji: 9.36
mg/wmkor
Polskie szlaki kulinarne. Których dań warto spróbować podczas majówki? - Jedynka - polskieradio.pl