Cholesterol bez tajemnic, czyli co jeść żeby nie żałować

Data publikacji: 01.02.2013 15:24
Ostatnia aktualizacja: 02.02.2013 17:32
, Autor - sxc.hu/public domain

POSŁUCHAJ

Ewa Sypnik-Pogorzelska w "Czterech Porach Roku"

- Wbrew powszechnemu przekonaniu cholesterol jest nam potrzebny. Trzeba tylko uważać, żeby nie przekroczyć normy – radziła w "Czterech porach roku" dietetyczka Ewa Sypnik-Pogorzelska.

 - Cholesterol jest nam niezbędny do prawidłowego funkcjonowania, nie możemy się go całkowicie pozbyć, jest składnikiem błon komórkowych, bierze też udział w produkcji witaminy D. Oczywiście może być szkodliwy, ale najważniejsze to zgłaszać się na badania kontrolne – radzi Ewa Sypnik-Pogorzelksa z poradni Dietosfera.

Najprościej jednak dbać o zdrowie, stosując odpowiednią dietę. – Cholesterol można podzielić na dobry i zły, przy czym oba ze sobą współgrają. Najlepszym rozwiązaniem jest ograniczać produkty pochodzenia zwierzęcego np. mięso wołowe i podroby – mówi gość Jedynki.

Więcej na temat zdrowiej diety dowiesz się słuchając całej audycji.

Rozmawiał Roman Czejarek.

(szr)  

Tak to bywało
Tak to bywało
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.