Jak dodaje gość radiowej Jedynki, użyte do zrobienia koktajlu warzywa można łączyć w różne ciekawe kombinacje smakowe. - Świetnie do tego nadaje się np. szpinak, jarmuż czy buraki - tłumaczy.
Wszystkim miłośnikom koktajli owocowych Justyna Markowska poleca, by dodawali do nich również warzywa. - To dla nas dużo lepsze niż wtedy, gdy spożywamy koktajle tylko na bazie owoców. Te ostatnie są oczywiście bardzo zdrowe, zawierają błonnik i wiele witamin, ale także cukier, od którego nasz mózg się uzależnia. Jeżeli połączymy to z warzywem, działanie cukru nie będzie takie negatywne dla naszego organizmu: ten wzrost poziomu glukozy we krwi będzie bardziej stopniowy - podkreśla dietetyk i psychodietetyk.
Które warzywa i owoce dają najsmaczniejsze połączenie i do jakich wytrawnych produktów dobrze pasują owoce, dowiesz się z nagrania audycji.
Tytuł audycji: Lato z radiem
Prowadzi: Małgorzata Raducha
Gość: Justyna Markowska (dietetyk, psychodietetyk)
Data emisji: 11.07.2016
Godzina emisji: 11.24
pg/mg
Smaczne i zdrowe koktajle warzywne - Jedynka - polskieradio.pl