Smaczne i zdrowe koktajle warzywne

Data publikacji: 11.07.2016 15:02
Ostatnia aktualizacja: 11.07.2016 15:36
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
- Jeśli chodzi o przygotowanie koktajli, to ogranicza nas tylko nasza własna wyobraźnia, no i oczywiście nasze preferencje smakowe - mówi Justyna Markowska (zdjęcie ilustracyjne)
- Jeśli chodzi o przygotowanie koktajli, to ogranicza nas tylko nasza własna wyobraźnia, no i oczywiście nasze preferencje smakowe - mówi Justyna Markowska (zdjęcie ilustracyjne), Autor - Glow Images/East News

POSŁUCHAJ

Justyna Markowska o koktajlach warzywnych (Lato z Radiem/Jedynka)

- Warzywa są bardzo dobrym składnikiem koktajli, ponieważ w dużej mierze składają się z wody, często nawet w 90 procentach, więc nie musimy dodawać dodatkowo wody czy kefiru - mówi dietetyk Justyna Markowska.

Jak dodaje gość radiowej Jedynki, użyte do zrobienia koktajlu warzywa można łączyć w różne ciekawe kombinacje smakowe. - Świetnie do tego nadaje się np. szpinak, jarmuż czy buraki - tłumaczy.

Wszystkim miłośnikom koktajli owocowych Justyna Markowska poleca, by dodawali do nich również warzywa. - To dla nas dużo lepsze niż wtedy, gdy spożywamy koktajle tylko na bazie owoców. Te ostatnie są oczywiście bardzo zdrowe, zawierają błonnik i wiele witamin, ale także cukier, od którego nasz mózg się uzależnia. Jeżeli połączymy to z warzywem, działanie cukru nie będzie takie negatywne dla naszego organizmu: ten wzrost poziomu glukozy we krwi będzie bardziej stopniowy - podkreśla dietetyk i psychodietetyk.

Które warzywa i owoce dają najsmaczniejsze połączenie i do jakich wytrawnych produktów dobrze pasują owoce, dowiesz się z nagrania audycji.

Tytuł audycji: Lato z radiem

Gość: Justyna Markowska (dietetyk, psychodietetyk)

Data emisji: 11.07.2016

Godzina emisji: 11.24

pg/mg


Tu jest muzyka
Tu jest muzyka
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.