Owoce i warzywa - zdrowie w słoikach

Data publikacji: 05.09.2016 14:10
Ostatnia aktualizacja: 06.09.2016 08:14
, Autor - Pixabay.com

POSŁUCHAJ

Justyna Marszałkowska o jesiennych przetworach (Lato z Radiem/Jedynka)

Sklepowe półki kuszą dżemami, marynowanymi warzywami, sokami, ale dietetyczka Justyna Marszałkowska przekonuje, że lepiej jest zrobić przetwory samodzielnie. - Ich jakość i wartość odżywcza jest dużo wyższa - mówi.

Do najcenniejszych owoców należą m.in. są śliwki, z których można zrobić powidła. - Zawierają one błonnik, który powoduje uczucie sytości, mnóstwo witamin, potas, który obniża ciśnienie, magnez wypłukiwany przez kawę - wylicza ekspertka. Podaje też przepisy na konfitury z porzeczek.

Z audycji dowiecie się również, które pomidory najlepiej nadają się do suszenia, jak zrobić domowy ketchup, jak można wykorzystać przerośnięte ogórki i jak dezynfekować słoiki.

Tytuł audycji: "Lato z Radiem"

Gość: Justyna Marszałkowska (dietetyczka)

Data emisji: 5.09.2016

Godzina emisji: 11.22

mg/tj

Eureka
Eureka
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.