Natura i historia
Kraina, w której wylądowała nasza reporterka, pełna jest malowniczych elementów, na długo zapadających w pamięci. - Koń, krowa, perkoz, kaczka, droga na Kruszwicę... Balladyna tutaj, Morze Polaków - bo tak nazywano Gopło - tutaj i legendarna stolica Polski też tutaj - opowiada Małgorzata Raducha i dodaje, że atrakcji jest więcej. - Jeśli przypadkiem wtrąci się gęgawa, to będzie znak, że jesteśmy w nadgoplańskim Krajobrazowym Parku Tysiąclecia.
Jezioro Gopło to jednak miejsce ciekawe nie tylko ze względów przyrodniczych, ale również kulturowych i historycznych. Okolice jeziora zamieszkiwało słowiańskie plemię, uznawane dziś za protoplastów Polaków. W pobliżu znajduje się Mysia Wieża, budowla, z którą związanych jest wiele legend. Również ta o krwawym władcy Popielu zjedzonym przez myszy. - Złośliwi nazywali Popiela "Chościsko", porównując go do nędznej miotły - mówi reporterka "Lata z Radiem".
Królowie pszczół
Podczas swojej wędrówki Małgorzata Raducha zgłębiała również tajniki pszczelarstwa. - My jako pszczelarze miody cedzimy przez dwa sita: grube i drobniejsze. Podczas przeciekania drobne woszczyny potrafią pływać w miodzie i to jest oznaka, że jest on niefiltrowany. A jeżeli jest filtrowany, to po prostu wszystko się odciąga i zostaje sam miód - tłumaczy Andrzej Nowinowski.
By praca pszczelarza była owocna, musi wykazać się on ogromną cierpliwością i chęcią stałego rozwoju. - Im spokojniej się pracuje, tym spokojniejsze są również pszczoły. Wiedza zaś tak się zmienia, że trzeba ją zdobywać cały czas. By zdobyć praktykę, potrzeba wielu lat, gdyż nieraz odbiega ona od wiedzy teoretycznej i nie zawsze zgadza się z naszymi warunkami pogodowymi - dodaje gość "Lata z Radiem".
Fb/Jedynka - Program 1 Polskiego Radia
Stół nadgoplański
Jako wielbicielka smaków wszelakich Małgorzata Raducha nie mogła nie odwiedzić typowej nadgoplańskiej kuchni. A tam - znalazła paprykarz. - Składa się z ryb, słodkowodnych leszczy z Gopła oraz ryżu, papryki świeżej, papryki suszonej, przecieru pomidorowego - tłumaczy Wiesława Drzewiecka, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Ostrówku. Na stole znalazły się również tajemnicze bułeczki.
- W środku jest kapustka kiszona z przesmażanymi grzybkami. Do tego mamy młode ziemniaki z boczkiem i podsmażane w piekarniku - dodaje gość audycji. Reporterka "Lata z Radiem" szukała też przepisu na najlepsze ogórki małosolne, pierogi, bigos i barszcz czerwony. - Zakwas robię na razowym chlebku. Gdy mam już gotowy barszczyk, wkładam surowego buraczka i przez całą imprezkę trzyma piękny kolorek - usłyszała Małgorzata Raducha.
Fb/Jedynka - Program 1 Polskiego Radia
Kultywujmy tradycje
Przedstawicielki lokalnego Koła Gospodyń Wiejskich podkreślają jak ważne jest przywiązanie do regionaliów. - Zapraszamy młodych ludzi. Niech przyjdą do nas i współpracują, a nauczą się tych dawnych tradycji, które potem można wdrażać w życie - podsumowują.
Zobacz też:
"Lato z Radiem" na antenie Programu 1 Polskiego Radia codziennie, od poniedziałku do piątku, w godzinach 9.00 - 12.00. Słuchaj też na stronie www.latozradiem.pl oraz w aplikacji mobilnej "Lata z Radiem".
Tytuł audycji: "Lato z Radiem"
Prowadzi: Daniel Wydrych
Materiał: Małgorzata Raducha
Data emisji: 28.06.2021
Godzina emisji: 9.00 - 12.00
mg
Między historią a kuchnią. "Lato z Radiem" nad Gopłem - Jedynka - polskieradio.pl