Probiotyki: fakty i mity

Data publikacji: 10.06.2011 06:00
Ostatnia aktualizacja: 10.06.2011 06:00
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
, Autor - Glow Images/East News

POSŁUCHAJ

Prof. Hanna Szajewska (Kliniki Gastroenterologii i Żywienia Dzieci WUM): Probiotyki nie mogą zaszkodzić, ale pomagają tylko niektóre, w bardzo konkretnych sytuacjach.

- Nie wszystkie drobnoustroje, którym przypisywane jest dobroczynne działanie, rzeczywiście je mają - mówi prof. Hanna Szajewska  z Kliniki Gastroenterologii i Żywienia Dzieci WUM. - Sam fakt, że jogurt czy kefir zawierają bakterie, nie oznacza, że jest probiotykiem.

Przyznaje, że są takie sytuacje, w których wybrane probiotyki są skuteczne, np. w leczeniu ostrej biegunki u dzieci, w terapii osłonowej przy stosowaniu antybiotyków.

- Probiotyki trzeba stosować  tak, jak antybiotyki. Konkretny probiotyk na konkretną dolegliwość - radzi specjalistka.

Już starożytni znali dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka bakterii fermentujących mleko, ale termin "probiotyki" pojawił się dopiero w II połowie XX wieku. Gdyby nie wszędobylskie reklamy, przeciętny zjadacz chleba zapewne nigdy by się nie dowiedział o ich istnieniu. Problem w tym, że wiedza wyniesiona z  reklamówek często rozmija się z popartą naukowymi obserwacjami rzeczywistością.

- Najlepiej wiedzieć, jakie bakterie mają dobroczynne działanie w naszym przypadku i szukać ich nazw na etykietach konkretnych produktów - podpowiada prof. Szajewska.

(lu)

Aby wysłuchać audycji Małgorzaty Kownackiej, wystarczy wybrać "Probiotyki" w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.

Cztery pory roku
Cztery pory roku
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.