Mawia się, że człowiek jest tym, co je. My trochę zmodyfikujemy to stwierdzenie: człowiek czuje się tak, jak się odżywia. Czyli, jaka dieta takie zdrowie.
Ostatnio zapanowała moda na tzw. żywność funkcjonalną, czyli taką, która ma właściwości lecznicze. Taka żywność zawiera miedzy innymi sterole roślinne. Sterole roślinne, czyli związki chemiczne, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. - Dawka dzienna to 2 gramy na dobę. Pozwala ona osiągnąć redukcję niedobrego cholesterolu (LDL) o około 10 procent – wyjaśnia prof. Artur Mamcarz, kardiolog.
- Sterole roślinne zawierają miedzy innymi oleje roślinne, olej sojowy, lniany, migdały, nasiona sezamu, i słonecznika – informuje Aleksandra Kubacka, dietetyk. - Z racji tego, że produkty te są dosyć kaloryczne to nie powinno spożywać się ich w dużych ilościach – dodaje.
Stosowanie steroli roślinnych zalecane jest przez ekspertów Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego.
Więcej na temat wpływu diety na zdrowie serca, żywności funkcjonalnej i steroli dowiesz się słuchając "Debaty medycznej", którą poprowadziła Iwona Schymalla.
Co jeść, by mieć serce jak dzwon? - Jedynka - polskieradio.pl