Grażyna Betlej-Furman dorastała w wielopokoleniowej rodzinie, gdzie kuchnia była skromna, ale oparta na własnych warzywach, owocach i zbożu. Mama i babcia doskonale wiedziały, co przyrządzić w danej porze roku. Latem serwowano sadzone jajka, zsiadłe mleko czy sałatę. Co tydzień wypiekano chleb w piecu chlebowym, a od czasu do czasu pojawiał się kurczak.
W reportażu możemy dowiedzieć się m.in., w jaki sposób bohaterka inspiruje się tym miejscem, czy zaakceptowała zmiany we wsi i trudną historię rodzinną.
Czytaj również:
Reportażyści Studia Reportażu jeżdżą po Polsce i świecie w poszukiwaniu ciekawych spraw i ludzi. Wielokrotnie inicjatorami podejmowanych przez nas tematów są wierni słuchacze reportaży. Telefony słuchaczy, listy (i te tradycyjne, i elektroniczne) są dowodem, że wysiłek reportażystów ma sens, że są potrzebni, że ich trud poprawiania świata przynosi konkretne, społecznie oczekiwane efekty.
Tytuł reportażu: "Moja przystań"
Autorka: Monika Chrobak
Data emisji: 12.07.2024 r.
Godzina emisji: 0.12
DS/kmp
"Moja przystań". Reportaż Moniki Chrobak w Jedynce - Jedynka - polskieradio.pl