Dolnośląskie homary

Data publikacji: 26.07.2010 14:30
Ostatnia aktualizacja: 26.07.2010 14:30
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Homar
Homar

POSŁUCHAJ

Posłuchaj materiału o hodowli homarów na dolnym Śląsku

W Polsce powstanie największa w Europie hodowla skorupiaków

Polskie homary hodowane będą w specjalnych basenach koło Kudowy Zdrój. Hodowla ruszyć ma już we wrześniu.

Czy homar ma szansę z polskim bigosem, pierogami, czy schabowym? - Spróbować zawsze można - twierdzą mieszkańcy Kudowy Zdrój. Dodają jednak, że najeść się homarem trudno.

Innowacyjni hodowcy twierdzą, że nasz rodzimy homar będzie różnił się od kanadyjskiego jedynie ceną. Dolnośląski skorupiak ma być o połowę tańszy, kosztował będzie ok. 15-20 zł. Wrocławianie, właściciele restauracji, w których homar jest specjałem chwalą pomysł. Uważają dolnośląskie homary za atrakcje przyciągającą smakoszy.

Innego zdania są greccy restauratorzy, którzy wątpia w to, że polski homar będzie reklamowany jako narodowy.

Sceptycznie o hodowli wypowiada się Radosław Ratajszczak z wrocławskiego ZOO, który uważa, że wyhodowanie skorupiaka jest bardzo trudne.

Pomysłodawcy hodowli homarów zapewniają, że wszystko jest dokładnie przemyślane i obliczone. Zgodnie z tym co mówią, polskie homary powinny pojawić się w sklepach już na jesieni.


(mb)

Tu jest muzyka
Tu jest muzyka
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.