Dietetyczka Aneta Łańcuchowska uważa, że nadejście wiosny, to dobry czas na to, by zacząć się dobrze odżywiać. W jej opinii nowe warzywa zawierają dużo azotanów, dlatego należy je jeść na przemian z warzywami, które mamy w spiżarniach np. konserwowanymi ogórkami.
Kapusta kiszona okazuje się być lepsza niż nowalijki, za które trzeba słono zapłacić. Produkty polskie od zagranicznych można odróżnić po tym, że są dwa razy droższe, po zapachu i mają lepszy smak.
- Nowalijki trzeba długo płukać pod bieżącą wodą, nie można je przechowywać w folii i należy je obierać ze skórki – przekonywała dr Magdalena Białkowska z Instytutu Żywienia i Żywności.
jest to spowodowane tym, że do wyhodowywania pierwszych warzyw używane są przeróżne substancje chemiczne.
Nowalijki warto traktować jako dodatek do zróżnicowanej diety i jako zwiastunem wiosny.
Przygotowała Alicja Dusza
Aby wysłuchać całej rozmowy, wystarczy wybrać "Nowalijki mogą być groźne dla zdrowia" w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.
"Sygnałów Dnia" można słuchać w dni powszednie od godz. 6:00.
Nowalijki mogą być groźne dla zdrowia - Jedynka - polskieradio.pl