Szczegółowy przepis, jak również drobiazgowe wyjaśnienia co i jak należy przygotować podaje Kazimierz Przygódzki, który szefował w wielu restauracjach, w tym w sejmowej, gotował też podczas wystawy Expo w Szanghaju.
Na początek - potrzebne składniki:
- ogon wołowy
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 seler
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 suszone grzyby
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 150 ml czerwonego wina
- 1,5 litra wody
- przyprawy: tymianek, kminek, pieprz cayenne, goździki, słodka papryka, imbir.
Jak zamienić te składniki w zupę, a także jak przygotować zacierki dowiesz się słuchając rozmowy, którą prowadziła Anna Popek.
Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok godz. 13.40; tuż po "Matysiakach"!
(ag)
Zupa ogonowa na ostatki - poznaj staropolski przepis - Jedynka - polskieradio.pl