"Smaki zdrowia" według Anny Popek - nowy cykl w radiowej Jedynce

Data publikacji: 26.05.2013 15:50
Ostatnia aktualizacja: 27.05.2013 12:52
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Anna Popek
Anna Popek, Autor - Polskie Radio

POSŁUCHAJ

Moda na szparagi? Bardzo słusznie! (Smaki zdrowia/Jedynka)

Na pierwszy ogień oceny, pod względem wartości odżywczej, poszły szparagi! Co wiedzą o tym warzywie Polacy? Jak trafiło na polskie stoły i dlaczego warto pamiętać o jego pełnej nazwie?

- Szparagi zawierają bardzo dużo witamin, minerałów i związków, wiec długo można by wymieniać ich walory. Ale warto zwrócić uwagę na kwas foliowy, który jest szalenie istotny dla kobiet w ciąży bądź starających się o dziecko - powiedziała dietetyk Justyna Marszałkowska z Centrum Dietetycznego ProLinea.

Zawarta w szparagach witamina K wpływa na krzepliwość krwi, aminokwas asparagina wspomaga pracę nerek, działa moczopędnie, a witaminy z grupy B i witamina C są niezbędne w zachowania zdrowia na co dzień. - Można jeszcze wymienić inulinę, jedną z frakcji błonnika, czyli związek, który pokochają wszyscy odchudzający się - podkreśliła w rozmowie z Anną Popek.

Szparagi są także niskokaloryczne, a pomysłów na przyrządzenie znajdziemy bez liku. A więc zapraszamy do jedzenia - na zdrowie!

Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok godz. 13.40; tuż po "Matysiakach"!

Szparagi.
Szparagi. fot. glowimages
Polska i świat
Polska i świat
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.