- Szparagi zawierają bardzo dużo witamin, minerałów i związków, wiec długo można by wymieniać ich walory. Ale warto zwrócić uwagę na kwas foliowy, który jest szalenie istotny dla kobiet w ciąży bądź starających się o dziecko - powiedziała dietetyk Justyna Marszałkowska z Centrum Dietetycznego ProLinea.
Zawarta w szparagach witamina K wpływa na krzepliwość krwi, aminokwas asparagina wspomaga pracę nerek, działa moczopędnie, a witaminy z grupy B i witamina C są niezbędne w zachowania zdrowia na co dzień. - Można jeszcze wymienić inulinę, jedną z frakcji błonnika, czyli związek, który pokochają wszyscy odchudzający się - podkreśliła w rozmowie z Anną Popek.
Szparagi są także niskokaloryczne, a pomysłów na przyrządzenie znajdziemy bez liku. A więc zapraszamy do jedzenia - na zdrowie!
Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok godz. 13.40; tuż po "Matysiakach"!
"Smaki zdrowia" według Anny Popek - nowy cykl w radiowej Jedynce - Jedynka - polskieradio.pl