Rabarbar do mięs i deserów oraz... na raka

Data publikacji: 30.06.2013 11:54
Ostatnia aktualizacja: 01.07.2013 15:52
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Rabarbar doskonale nadaje się do tart, kruchego ciasta i jako nadzienie bułeczek
Rabarbar doskonale nadaje się do tart, kruchego ciasta i jako nadzienie bułeczek, Autor - Glow Images/East News

POSŁUCHAJ

O właściwościach odżywczych rabarbaru z dietetyczką Małgorzatą różańską rozmawia Anna Popek (Smaki zdrowia/Jedynka)

Na surowo, w kompocie czy pieczony, rabarbar doskonale wpływa na zdrowie naszego organizmu, a latem skutecznie gasi pragnienie. Jak się okazuje, ma także działanie antynowotworowe!

- Rabarbar można jeść na surowo i wtedy ma najwięcej witaminy C oraz witaminy A. To bardzo silne antyoksydanty, które wpływają m.in. na odporność organizmu; dodatkowo witamina C wpływa na kondycję włosów, paznokci i skóry, a witamina A zapobiega ślepocie - powiedziała Małgorzata Różańska z Poradni Dietetycznej Foodarea.

Ponieważ jednak nie każdy jest w stanie jeść surowy rabarbar, ze względu na bardzo kwaśny smak, można go spożywać w postaci przetworzonej. - Kompot jest bardzo orzeźwiający, zaspokaja pragnienie. Najlepiej jednak rabarbar upiec; badania potwierdzają bowiem, że wstawienie go na 20 minut do nagrzanego piekarnika podwyższa właściwości przeciwnowotworowe rabarbaru - dodała w rozmowie z Anną Popek. 

W audycji "Smaki zdrowia" dietetyczka przyznała, że obróbka cieplna zmniejsza zawartość witamin w rabarbarze, ale przecież możemy je znaleźć także w innych produktach, warto więc skupić się na antynowotworowych właściwościach. - Ponadto, podobnie jak borówka czy żurawina, rabarbar świetnie nadaje się do sosów do mięs - powiedziała Małgorzata Różańska.

Jak taki sos przygotować? Przepis w rozmowie, do której wysłuchania zapraszamy!

Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok godz. 13.40; tuż po "Matysiakach" !

Anna
Anna Popek w studiu radiowej Jedynki

(asz)

Aktualności radiowej Jedynki
Aktualności radiowej Jedynki
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.