- Rabarbar można jeść na surowo i wtedy ma najwięcej witaminy C oraz witaminy A. To bardzo silne antyoksydanty, które wpływają m.in. na odporność organizmu; dodatkowo witamina C wpływa na kondycję włosów, paznokci i skóry, a witamina A zapobiega ślepocie - powiedziała Małgorzata Różańska z Poradni Dietetycznej Foodarea.
Ponieważ jednak nie każdy jest w stanie jeść surowy rabarbar, ze względu na bardzo kwaśny smak, można go spożywać w postaci przetworzonej. - Kompot jest bardzo orzeźwiający, zaspokaja pragnienie. Najlepiej jednak rabarbar upiec; badania potwierdzają bowiem, że wstawienie go na 20 minut do nagrzanego piekarnika podwyższa właściwości przeciwnowotworowe rabarbaru - dodała w rozmowie z Anną Popek.
W audycji "Smaki zdrowia" dietetyczka przyznała, że obróbka cieplna zmniejsza zawartość witamin w rabarbarze, ale przecież możemy je znaleźć także w innych produktach, warto więc skupić się na antynowotworowych właściwościach. - Ponadto, podobnie jak borówka czy żurawina, rabarbar świetnie nadaje się do sosów do mięs - powiedziała Małgorzata Różańska.
Jak taki sos przygotować? Przepis w rozmowie, do której wysłuchania zapraszamy!
Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok godz. 13.40; tuż po "Matysiakach" !
(asz)
Rabarbar do mięs i deserów oraz... na raka - Jedynka - polskieradio.pl