Większość dzieci nawyki żywieniowe wynosi z domu i czerpie z otoczenia. By zachęcić najmłodszych do zdrowego odżywienia od ośmiu lat działa program "Owoce i warzywa w szkole". Od tego roku główny przekaz będzie skierowany do rodziców, bo dziecko, jak zaznacza gość Jedynki, nie jest do końca świadomym konsumentem.
- Postanowiliśmy odwrócić komunikację z tej stricte piknikowej i rozrywkowej, przygotowanej z myślą o dzieciach, na rozmowę z rodzicami o tym, co ich pociechy jedzą w szkole. W ten sposób powstał pomysł serialu z "Ekipą Chrumasa", który jest atrakcyjny zarówno dla młodych, jak i dorosłych - opowiada Paweł Kocon.
Jak zachęcić najmłodszych do jedzenia szpinaku i czosnku? Czy jest sposób, by urozmaicić dziecięce śniadania przygotowywane do szkoły? O tym więcej w nagraniu audycji.
Tytuł audycji: Eureka
Prowadzi: Artur Wolski
Gość: Paweł Kocon (dyrektor Biura Rozwoju Rynku)
Data emisji: 18.08.2017
Godzina emisji: 19.09
sm/ag
Zdrowy talerz od najmłodszych lat. Jak to zrobić? - Jedynka - polskieradio.pl