Europejskie Dni Dziedzictwa. Ocalić smaki od zapomnienia

Data publikacji: 10.09.2021 19:30
Ostatnia aktualizacja: 10.09.2021 22:36
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne, Autor - shutterstock.com/Olga Klochanko
Na dwa weekendy września (11-12 i 18-19.09) zaplanowane są setki wydarzeń, które upowszechnią wiedzę o tradycyjnej kuchni, produktach regionalnych, przetwórstwie domowym i lokalnym. 

Europejskie Dni Dziedzictwa to nie tylko smakowanie tradycyjnych potraw, ale poprzez popularyzację takich miejsc, jak stare browary, piekarnie czy młyny - możliwość podejrzenia procesu tworzenia produktów w oparciu o stare, tradycyjne receptury. 


kamera sztuka artysta 1200.jpg
"Wieczny ogień". Animacja na podstawie malowideł Stefana Norblina

Europejskie Dni Dziedzictwa to cykliczna impreza, która odbywa się w tym samym czasie w różnych miastach Starego Kontynentu. W Polsce będzie miała miejsce już po raz 29. Tematem przewodnim tegorocznych EDD są "Smaki dziedzictwa". Hasło to podkreśla znaczenie kulturowego bogactwa tradycji kulinarnych, które odgrywały niebagatelną rolę w pielęgnowaniu obyczajów Polaków i tworzeniu wspólnoty rodzin i przyjaciół biesiadujących przy jednym stole.


POSŁUCHAJ

06:00

Europejskie Dni Dziedzictw pod hasłem "Smaki dziedzictwa" (Eureka/Jedynka)


Bartosz Skaldawski, Dyrektor Narodowego Instytutu Dziedzictwa, który jest koordynatorem akcji, wyjaśnia, że za każdym razem organizatorzy, wybierając tytuł przewodni, starają się, aby był atrakcyjny zarówno dla nich, jak i dla odbiorców wydarzeń. - Chcemy też, żeby tytuł był na tyle wieloznaczny, żeby w każdym regionie Polski można było znaleźć taki sposób jego interpretacji, aby żaden z regionów nie był wyłączony z EDD - mówi.

W ocenie dyrektora tytuł "Smaki dzieciństwa" jest bardzo udany, a świadczyć o tym ma duża liczba zgłaszających się z bardzo ciekawymi pomysłami na wydarzenia. Przyznaje, że najprostszy sposób interpretacji nawiązuje do posiłków, miejsc przetwórstwa żywności i przygotowywania posiłków. - Na przestrzeni wieków to były bardzo różne sposoby, a więc i różne miejsca - podkreśla. Ale jest także dziedzictwo niematerialne, takie jak różnorodne receptury, a na stołach łączą się różne kultury, wierzenia i religie. - To też powoduje, że dziedzictwo kulinarne w Polsce jest bardzo bogate, bardzo zróżnicowane regionalnie, a przez to ciekawsze dla odbiorcy - wyjaśnia.

Bartosz Skaldawski nie umie powiedzieć, ile imprez będzie organizowanych, bo niektóre odbędą się w pierwszy weekend, część z nich będzie kontynuowana w drug, wtedy też przyłączą się kolejne imprezy. Poza tym takie wydarzenia, jak wystawy trwają zazwyczaj dłużej niż tydzień. - Mam nadzieję, że uda nam się pobić rekord zarówno liczby wydarzeń, jak też frekwencji - mówi.

Pełną listę wydarzeń oraz wszelkie informacje można znaleźć na stronie internetowej www.nid.pl, jak też w specjalnej aplikacji mobilnej. 


Czytaj także:

Tytuł audycji: Eureka

Prowadziła: Katarzyna Kobylecka

Goście: Bartosz Skaldawski (Dyrektor Narodowego Instytutu Dziedzictwa)

Data emisji: 10.09.2021

Godzina emisji: 19.30

ag


 

Wolna sobota z Jedynką
Wolna sobota z Jedynką
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.