Elżbieta Ruman jest dziennikarką telewizyjną, a także autorką wielu książek. Jednak jej wielką pasją jest również postać św. Hildegardy z Bingen - średniowiecznej mniszki, która... zrewolucjonizowała sposób myślenia o jedzeniu i leczeniu współczesnych ludzi.
- Jak pisała Hildegarda, najlepszym pożywieniem dla człowieka jest orkisz. Dzisiaj lekarze odkrywają, że orkisz posiada rodanid, który hamuje możliwość rozwoju tych podłych beztlenowych komórek, czyli komórek nowotworowych - podkreśla rozmówczyni Agaty Puścikowskiej.
- Niezwykłe działanie tego jednego maleńkiego składnika orkiszu, jakim jest rodanid, który w naturze występuje jeszcze w mleku matki, polega na tym, iż otacza on komórki macierzyste naszego organizmu nie pozwalając wtargnąć tam nowotworom. Pomaga "spalić" te nowotwory i daje organizmowi odporność. Pan Bóg to wymyślił. Nie Hildegarda. Ona tylko to opisała - mówi Elżbieta Ruman.
Co to jest "prawdziwy orkisz" i skąd go wziąć? Czym są galgant, hyzop, wszewłoga górska? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.
Tytuł audycji: Życia rysy w paśmie Twarzą w twarz
Prowadzi: Agata Puścikowska
Gość: Elżbieta Ruman (dziennikarka, pisarka)
Data emisji: 20.02.2018
Godzina emisji: 20.16
kh/abi
Czy można jeść i zdrowieć? - Jedynka - polskieradio.pl