Czy można jeść i zdrowieć?

Data publikacji: 20.02.2018 11:44
Ostatnia aktualizacja: 20.02.2018 12:14
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne, Autor - Pixabay.com

POSŁUCHAJ

Czy można jeść i zdrowieć? (Życia rysy/Jedynka)

- Wszystko, o czym pisała Hildegarda wynika z przekonania, że ten majstersztyk, ten cud, jakim jest świat stworzony przez wszechmocnego stwórcę, zawiera wszystko, co jest nam potrzebne do zdrowego życia i do leczenia - mówi w audycji "Życia rysy" Elżbieta Ruman. 

Elżbieta Ruman jest dziennikarką telewizyjną, a także autorką wielu książek. Jednak jej wielką pasją jest również postać św. Hildegardy z Bingen - średniowiecznej mniszki, która... zrewolucjonizowała sposób myślenia o jedzeniu i leczeniu współczesnych ludzi.

- Jak pisała Hildegarda, najlepszym pożywieniem dla człowieka jest orkisz. Dzisiaj lekarze odkrywają, że orkisz posiada rodanid, który hamuje możliwość rozwoju tych podłych beztlenowych komórek, czyli komórek nowotworowych - podkreśla rozmówczyni Agaty Puścikowskiej.

- Niezwykłe działanie tego jednego maleńkiego składnika orkiszu, jakim jest rodanid, który w naturze występuje jeszcze w mleku matki, polega na tym, iż otacza on komórki macierzyste naszego organizmu nie pozwalając wtargnąć tam nowotworom. Pomaga "spalić" te nowotwory i daje organizmowi odporność. Pan Bóg to wymyślił. Nie Hildegarda. Ona tylko to opisała - mówi Elżbieta Ruman. 

Co to jest "prawdziwy orkisz" i skąd go wziąć? Czym są galgant, hyzop, wszewłoga górska? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy. 

Tytuł audycji: Życia rysy w paśmie Twarzą w twarz

Gość: Elżbieta Ruman (dziennikarka, pisarka)

Data emisji: 20.02.2018

Godzina emisji: 20.16

kh/abi


Tak to bywało
Tak to bywało
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.