Zdrowa dieta. Eksperci wyjaśniają, na czym polega

Data publikacji: 13.11.2021 09:43
Ostatnia aktualizacja: 13.11.2021 20:01
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne, Autor - Shutterstock/BONDART PHOTOGRAPHY
Wegetarianizm lub weganizm to już nic nadzwyczajnego. Obecnie wiele osób decyduje się na rezygnację z jedzenia mięsa czy produktów pochodzenia zwierzęcego. - Im większe ograniczenia, tym bardziej może to wpływać na nasze samopoczucie. Będziemy czuć się nieswojo w tych zmianach, dlatego najlepiej robić to stopniowo - mówi w Programie 1 Polskiego Radia dietetyk Monika Kaczorek.

shutterstock sport dieta 1200.jpg
Czy warto dostosowywać dietę do pory roku?

POSŁUCHAJ

03:57

Monika Kaczorek uważa, że każdą zmianę w diecie należy wprowadzać stopniowo (Wolna sobota z Jedynką)

Monika Kaczorek przyznaje, że rezygnacja z mięsa w diecie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, ale trzeba wiedzieć, czym możemy zastąpić produkty mięsne. - Należy przede wszystkim zwrócić uwagę, jak zbilansujemy tę dietę. Mięso trzeba zastępować białkiem roślinnym, czyli nasionami roślin strączkowych, np. fasolą, soczewicą, ciecierzycą czy też grochem - podpowiada.

Brak mięsa wpływa na nasz nastrój?

Psycholog Bianca-Beata Kotoro jest zdania, że restrykcyjna dieta bądź rezygnacja z pewnych dóbr może obniżyć nasz nastrój. Nie chodzi tutaj jednak konkretnie o brak mięsa.

- Bardzo często mówimy, że po jakimś posiłku czujemy się ospali lub że jest nam dobrze czy na coś mamy chęć. Najważniejsze nie jest to, czy jemy mięso czy nie jemy, tylko to, czy nasza dieta jest zbilansowana i czy dostarczamy organizmowi wiele składników. Jeżeli chodzi o kwestie terapeutyczne, to przecież przy depresji, lękach i nerwicach dieta jest bardzo znacząca - wyjaśnia Bianca-Beata Kotoro.

Psycholog zaznacza, że wiele badań wskazuje, że w dobrze dobranej diecie ważna jest obecność owoców, warzyw i oliwy z oliwek.

Źródło: Dr Bartek Kulczyński/Najzdrowsze warzywa

Przede wszystkim stopniowo

Monika Kaczorek uważa, że każdą zmianę w diecie należy wprowadzać stopniowo. - Jeśli chcemy ograniczyć spożycie mięsa, możemy przejść początkowo na fleksitarianizm, czyli na bardziej elastyczną formę niejedzenia mięsa i jego stopniowe ograniczanie w diecie na korzyść białka roślinnego czy produktów roślinnych. To jest najlepszy sposób, kiedy drobnymi krokami wprowadzamy w diecie konkretne cele i je realizujemy - twierdzi.

Czytaj także:

Tytuł audycji: Wolna sobota z Jedynką

Materiał: Klaudia Porębska

Data emisji: 13.11.2021 

Godzina emisji: 7.44

DS

Motywy
Motywy
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.