Monika Kaczorek przyznaje, że rezygnacja z mięsa w diecie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, ale trzeba wiedzieć, czym możemy zastąpić produkty mięsne. - Należy przede wszystkim zwrócić uwagę, jak zbilansujemy tę dietę. Mięso trzeba zastępować białkiem roślinnym, czyli nasionami roślin strączkowych, np. fasolą, soczewicą, ciecierzycą czy też grochem - podpowiada.
Brak mięsa wpływa na nasz nastrój?
Psycholog Bianca-Beata Kotoro jest zdania, że restrykcyjna dieta bądź rezygnacja z pewnych dóbr może obniżyć nasz nastrój. Nie chodzi tutaj jednak konkretnie o brak mięsa.
- Bardzo często mówimy, że po jakimś posiłku czujemy się ospali lub że jest nam dobrze czy na coś mamy chęć. Najważniejsze nie jest to, czy jemy mięso czy nie jemy, tylko to, czy nasza dieta jest zbilansowana i czy dostarczamy organizmowi wiele składników. Jeżeli chodzi o kwestie terapeutyczne, to przecież przy depresji, lękach i nerwicach dieta jest bardzo znacząca - wyjaśnia Bianca-Beata Kotoro.
Psycholog zaznacza, że wiele badań wskazuje, że w dobrze dobranej diecie ważna jest obecność owoców, warzyw i oliwy z oliwek.
Źródło: Dr Bartek Kulczyński/Najzdrowsze warzywa
Przede wszystkim stopniowo
Monika Kaczorek uważa, że każdą zmianę w diecie należy wprowadzać stopniowo. - Jeśli chcemy ograniczyć spożycie mięsa, możemy przejść początkowo na fleksitarianizm, czyli na bardziej elastyczną formę niejedzenia mięsa i jego stopniowe ograniczanie w diecie na korzyść białka roślinnego czy produktów roślinnych. To jest najlepszy sposób, kiedy drobnymi krokami wprowadzamy w diecie konkretne cele i je realizujemy - twierdzi.
Czytaj także:
Tytuł audycji: Wolna sobota z Jedynką
Prowadzili: Daniel Wydrych, Karolina Rożej
Materiał: Klaudia Porębska
Data emisji: 13.11.2021
Godzina emisji: 7.44
DS
Zdrowa dieta. Eksperci wyjaśniają, na czym polega - Jedynka - polskieradio.pl