Jarosław Uściński z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz właściciel jednej z warszawskich restauracji podpowiada, żeby wykorzystać jedzenie, które zostało nam po świętach.
- Wiadomo, że z reguły zostają po świętach mięsa pieczone. Tak jest w większości domów. Dlatego jeśli chcecie zrobić szybki bigos, to jest to dobry moment. Jak pogotuje się nawet 5-6 godzin, to będzie "obrzydliwie" smaczny. Bigos, nawet taki nierobiony dwa dni, jest naprawdę smaczny, jeżeli jest na prawdziwych produktach - mówi Jarosław Uściński.
Ekspert Jedynki poleca również koreczki. - Słynna komuna, ale koreczki funkcjonują do dziś. Ludzie to lubią - twierdzi.
Poza tym warto przygotować tatar. - Kawałek wołowiny, maszynka do mięsa i właściwie mamy składniki. Oczywiście śledzik w każdej postaci, bo to jest sylwestrowa polska tradycja. Nowocześniejsi zamówią sushi i… dobrze. Najpierw jednak przetrzepmy lodówkę, bo te wszystkie składniki albo część z nich, na pewno jest w niej po świętach - dodaje Jarosław Uściński.
Impreza w zdrowym stylu
Impreza sylwestrowa to też dobry czas, żeby 2023 rok przywitać w zdrowym stylu. - Na imprezie najlepiej sprawdzają się przekąski na raz. Moją propozycją będzie deska warzyw. Pokrójmy twarde warzywa w słupki, np. marchewki, kolorowe papryki, ogórki, seler naciowy czy każde inne warzywo, które lubimy i ułóżmy je ładnie na desce. Do warzyw przygotujmy kolorowe dipy na bazie np. jogurtu typu Skyr. Możemy dodać do takiego jogurtu przyprawy, na które mamy ochotę - zachęca dietetyk Monika Korólczyk-Kowalczyk.
- Świetnie sprawdzają się również przekąski, które są okazją do wspólnej zabawy czy rozmowy. Spróbujcie zrobić owocowe szaszłyki z pysznymi sosami. Możecie przygotować np. sos czekoladowy. Kolejnym dipem może być jogurt grecki wymieszany z odrobiną syropu klonowego z dodatkiem soku z limonki i do tego kawałki mięty - przyznaje ekspert.
Pamiętajmy, że tej nocy warto zadbać o pyszne i zdrowe przekąski, bo jak mówi przysłowie "jaki sylwester, taki cały rok".
Źródło: Smakuj z Maszą/YouTube
Sylwester i Nowy Rok w Programie 1
Program 1 Polskiego Radia przygotował dla słuchaczy bogatą ofertę programową na zakończenie roku. W planach dużo muzyki rozrywkowej i tanecznej - zarówno tej współczesnej, jak i królującej na parkietach od dekad. Będą też rozmowy ze specjalnymi gośćmi, podsumowania mijającego roku oraz zapowiedzi tego, co może wydarzyć się w Nowym Roku. Kliknij TUTAJ, żeby zobaczyć.
Czytaj także:
Tytuł audycji: Wolna sobota z Jedynką
Prowadzili: Daniel Wydrych i Patryk Michalski
Materiał: Klaudia Porębska
Gość: Jarosław Uściński (z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz właściciel jednej z warszawskich restauracji), Monika Korólczyk-Kowalczyk (dietetyk)
Data emisji: 31.12.2022
Godzina emisji: 8.20
DS
Jakie przekąski na imprezę sylwestrową? Eksperci podpowiadają - Jedynka - polskieradio.pl