Jedni mówią, że dieta pudełkowa pozwala zaoszczędzić czas, ponieważ nie trzeba samemu gotować, jak i liczbę kalorii wyliczają za nas specjaliści. Z kolei inni są zdania, że taka dieta i tak nie ma sensu, ponieważ w międzyczasie podjadamy, a kilogramy zamiast spadać, to rosną.
Jak wynika z badań, Polacy jednak coraz częściej starają się zdrowo odżywiać. - Regularnie z usługi korzysta około 21 proc. Polaków. W porównaniu do roku 2020 jest to wzrost o 9 proc. - zauważa Joanna Guz z firmy cateringowej.
Najważniejszym czynnikiem, który wpływa na wybór konkretnej diety, jest też jej różnorodność. W pudełkach szukamy najczęściej diet, które pozwalają nam schudnąć, ale dużym zainteresowaniem cieszą się także te specjalistyczne.
- Takie, jak na przykład bezglutenowa, tarczycowa czy na insulinooporność. Biorąc pod uwagę badanie, jak odżywiają się Polacy, ma to swoje pokrycie, ponieważ z cateringu dietetycznego korzystamy wtedy, kiedy chcemy się zdrowo odżywiać albo schudnąć, zbudować masę ciała lub jeśli mamy jakieś problemy zdrowotne - wyjaśnia Joanna Guz.
Rezygnujemy z mięsa, tłuszczów i cukru
W czasie pandemii wiele osób zrezygnowało także z mięsa. Widać to właśnie po przygotowywanych pudełkach.
- Polacy zwrócili uwagę na to, żeby w diecie było mniej mięsa i tłuszczów. Widzimy taki trend, że na naszym polskim talerzu, takich produktów pojawia się coraz mniej. Szczególną popularnością cieszę się też diety wegeteriańskie - twierdzi Monika Nowicka, dietetyk kliniczny z innej firmy cateringowej.
Do stosowania różnego rodzaju ograniczeń żywieniowych w diecie przyznaje się już 85 proc. Polaków. - Prawie połowa tej grupy, tj. 45 proc., to osoby, które w ostatnim roku ograniczyły lub całkowicie wykluczyły cukier ze swojego jadłospisu - dodaje Joanna Guz.
Wybieramy coraz mądrzej
Dietetyk Olimpia Przyjemska zauważa, że jeśli nawet sami przygotowujemy posiłki, to wybieramy produkty coraz mądrzej. - Dbamy o to, żeby były to produkty, które są wysokiej jakości, a niekoniecznie zawsze najtańsze. Dzięki temu odżywiamy się coraz lepiej - mówi.
Na nasze talerze trafiają też produkty, które jeszcze do niedawna były nieznane Polakom. Jednocześnie dietetycy apelują, aby pamiętać, że właściwe tempo utraty masy ciała, to około 1 kilogram tygodniowo.
Czytaj także:
Tytuł audycji: Wolna sobota z Jedynką
Prowadzili: Karolina Rożej, Patryk Michalski
Materiał: Izabela Kostyszyn
Data emisji: 8.01.2022
Godzina emisji: 7.42
DS
Dieta pudełkowa. Dlaczego cieszy się coraz większą popularnością? - Jedynka - polskieradio.pl